Türkiye'de iller bazında iç göçü belirleyen faktörlerin ekonometrik analizi: 2008-2013
Econometric analysis of factors determining the internal migration in Turkey on the basis of cities: 2008-2013
  1. Tez No: 385955
  2. Yazar: YAVUZ BAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA ABDİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Econometrics, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İç göç, Sosyo-ekonomik değişkenler, Demografik faktörler, Regresyon analizi, Internal migration, Socio-economic parameters, Demographical factors, Regression analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Coğrafi anlamda insanların bireysel ya da kitlesel olarak yer değiştirme hareketi göç olarak tanımlanmaktadır. Bölge ya da iller arasındaki ekonomik, sosyal, kültürel ve demografik faktörlerin neden olduğu iç göç hareketleri 1950'li yıllardan itibaren yoğun olarak Türkiye'de varlığını sürdürmektedir.Bu çalışmada, Türkiye'de iller bazında alınan ve verilen göçlere etkide bulunan değişkenlerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Türkiye için 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 ve 2013 yılları itibariyle 81 il bazında ele alınan verilerle yatay kesit regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Regresyon analizleri sonucunda iş gücüne katılımın, kişi başı sanayi elektrik tüketiminin, okul sayısının, sağlık kurumu sayısının ve ceza infaz kurum sayısının iç göç üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Ele alınan çok sayıda faktörün verilen göçlerden ziyade alınan göçleri açıkladığı gözlenmiştir. Bu durum iç göç açısından illerin çekicilik gücünün iticilik gücünden daha baskın olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
As a geographical term, migration is defined as the movement of people either an individual or mass displacement. The internal movements which are caused by economical, social, cultural and demographical factors between regions and provinces exist intensively in Turkey since 1950s. In this study, the aim is to identify the parameters which affect the migration on the basis of provinces in Turkey. The cross-sectional regression analysis is carried out on the basis of the data of 81 provinces for the years 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 and 2013. As a result of regression analyses, labor force participation, industrial electricity consumption per capita, number of schools, number of health instutions and number of prisons are determined to have an effect on internal migration. Most factors which are evaluated in this study explain migration that is taken by provinces rather than the migration to provinces. In terms of internal migration, this situation shows that the pulling force of provinces is more dominant than pushing force of provinces.