The impact of 'Text mining and imitating' strategies on lexical richness, diversity and general success of students in their compositions in a writing class.
Metin madenciliği ve bir kompozisyon modelini 'Taklit etme' stratejilerinin ikinci dilde yazılan öğrenci kompozisyonlarındaki kelime zenginliği, çeşitliliği ve öğrenci başarısı üzerine olan etkisi
  1. Tez No: 385956
  2. Yazar: SEVCAN BAYRAKTAR ÇEPNİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF TOKDEMİR DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Metin madenciliği, taklit etme, kelime zenginliği, kelime çeşitliliği, öğrenci derlemi, Text mining, imitating, lexical richness, lexical diversity, learner corpora
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Dil Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı“metin madenciliği”ve bir kompozisyon modelini“taklit etme”stratejilerinin öğrenci kompozisyonlarındaki kelime zenginliği, çeşitliliği ve öğrenci başarısı üzerine olan etkisini incelemektir. Bu çalışmanın katılımcıları 2012/2013 Akademik yılında Karadeniz Teknik Üniversitesinin İngiliz Dili ve Edebiyatı 1.sınıf öğrencileridir (39 kontrol grubunda; 59 deney grubunda). Deney grubundaki öğrenciler örnek kompozisyonlar üzerinde çalışarak kelime kullanımlarını pekiştirmek için yazı inceleme ve taklit etme üzerine eğitildiler. Kontrol gurubundaki öğrenciler ise sadece nasıl kompozisyon yazacakları üzerine eğitildiler ve bu süreçte örnek kompozisyonlar üzerine bir inceleme yapmadılar. Deney gurubundaki eğitimden sonra her iki guruptaki öğrencilerden en az 250 kelimelik“Hayran olduğunuz biri”başlıklı beş paragraflı bir betimleyici kompozisyon,“Çalışanı Takip Etmek”başlıklı beş paragraflı bir avantaj dezavantaj kompozisyonları yazmaları istendi. Her iki guruptaki öğrencilerden (15826 kelimelik kontrol gurubundan, 25027 kelimelik deney gurubundan) oluşturulan iki derlem iki ayda toplandı ve incelemeyi kolaylaştırmak adına Biber (1993) etiketleriyle etiketlendi. İstatistiksel hesaplamalara göre iki gurup arasındaki kelime zenginliğinde anlamlı bir farklılık olmasa da deney gurubundaki öğrencilerin kompozisyonlarının daha zengin olduğu görüldü. Ayrıca genel isimler ve genel fiiller alt kategorisinde deney gurubundaki öğrencilerin kompozisyonlarında istatistiksel anlamlı bir farklılık bulunurken, bu öğrencilerin genel başarısının da diğerlerine oranla yüksek olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
This study aimed to find out the impact of“text mining and imitating”strategies on lexical richness, diversity and general success of students in their compositions in a writing class. The participants (39 in the control group; 59 in the experimental group) of this study were first year students of Karadeniz Technical University in English Language and Literature department in the academic year of 2012- 2013. Students in the experimental group working on model essays were instructed on how to mine and imitate their essays to be more competent in vocabulary while students in the control group were directly instructed on how to write their essays without using any reference book or working on model essays. After treatment to the experimental group, participants were asked to write one descriptive essay entitled“the person you admire”and one advantage disadvantage essay on“employee monitoring”. They were asked to write five paragraph essays with at least 250 words. Two corpora of 39 students in the control group and 59 students in the experimental group, (corpus of 15826 and a corpus of 25027 words respectively) were compiled in two months , and these essays were tagged (with Biber tagger's tag descriptions) in order to ease the analysis. Though there is statistically slight difference in terms of lexical richness, the study revealed that compositions in the experimental group are lexically richer than those in the control group. Common nouns and general verbs subclasses were found to be used more in compositions of the experimental group. In addition to that, students in the experimental group got better grades than those in the control group.