Balıkesir il merkezinde çocukluk dönemi astım ve allerjik hastalıkların sıklığı ve hastalıklara etki eden faktörler
Balıkesi̇r i̇n the ci̇ty center frequency of chi̇ldhood asthma and allergi̇c di̇seases and di̇seases factors affecti̇ng
  1. Tez No: 385993
  2. Yazar: MÜCAHİDE GÖKÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİTHAT KIYAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, alerjik rinit, atopik dermatit, prevalans, Asthma, allergic rhinitis, atopic dermatitis, prevalance
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, Balıkesir'de 6-7 yaş ve 13-14 yaş okul çocuklarında alerjik hastalıkların prevalanslarını ve potansiyel risk faktörlerini tespit etmek için yapıldı. Kesitsel tipteki bu çalışmada ISAAC faz 1 standart metodları kullanılarak Balıkesir merkez ilköğretim okullarında öğrenim gören 1334 birinci sınıf ve 2313 sekizinci sınıf öğrencisinin ISAAC anket sonuçları değerlendirildi. Hayat boyu hışıltı, son 12 ayda hışıltı ve doktor tanılı astım sırasıyla 6-7 yaş için %31.5, %19.8 ve %11.1 ve 13-14 yaş için %19.3, %12.8 ve %7.1 idi. Hışıltı ataklarının ağırlığını belirleyen; 4 ve üstü atak geçirme, haftada 1 gece veya daha fazla uyku bozukluğu ve konuşmayı kısıtlayıcı atak sıklığı sırasıyla 6-7 yaş için %6.7, %3.7 ve %5.9 ve 13-14 yaş için %4.2, %1.3 ve %5.1 idi. Hayat boyu nezle, son 12 ayda nezle, son 12 ayda rinokonjunktivit ve doktor tanılı alerjik rinit sırasıyla 6-7 yaş için %37.1, %31.1, %16.1 ve %15.4 ve 13-14 yaş için %35.7, %27.7, %18.0 ve %14.8 idi. Günlük aktivitenin orta-ağır düzeyde bozulma sıklığı küçük yaş grubunda %12.0, büyük yaş grubunda %9.0 idi. Hayat boyu kronik kaşıntılı lezyon, son 12 ayda kronik kaşıntılı lezyon ve doktor tanılı atopik dermatit sırasıyla 6-7 yaş için %8.6, %5.0 ve %8.8, ve 13-14 yaş için %7.6, %3.7 ve %6.7 idi. Küçük yaş grubunda, kaşıntıya bağlı haftada 1 gece veya daha fazla uyku bozukluğu %0.6 dır. Aynı değer büyük yaş grubunda %1.8 idi. Doktor tanılı alerjik hastalıklardan astımda cinsiyet önemli değilken alerjik rinit ve atopik dermatitte cinsiyetin kız olması risk faktörüdür. Sigara, genetik yatkınlık, kalorifer ile ısınma ve evde hayvan besleme her yaş grubu ve her üç alerjik hastalık için ortak risk faktörüdür. Alerjik hastalıkların prevalansları Türkiye'nin diğer bölgelerinden rapor edilen epidemiyolojik çalışmalara göre yüksek bulundu. Alerjik hastalıklar da genetik yatkınlık yüksekti. Bu çalışma sonuçları ile Balıkesir ilinde alerjik hastalıklara yönelik tedbirler alınabilir ve konu ile ilgili yapılacak olan diğer çalışmalara temel oluşturur.
Özet (Çeviri)
This study prepared to identify the prevalence of allergic diseases and potential risk factors by using ISAAC phase 1 standard methods in children aged between 6-7 and 13-14. We assessed questionnaire results of 1334 first year and 2313 eighth year primary school students in this cross-sectional study. Ratios of life-time wheezing, wheezing in last 12 months and wheezing diagnosed by a physician were as follow: 31.5%, 19.8%, 11.1% (for children aged6-7) and 19.3%, 12.8%, 7.1% (for children aged 13-14) respectively. Severity of wheezing episodes depends on these conditions: having 4 or more episodes, and having at least one episode in a week which causes sleeping disorder or speaking restrictions. Ratios of these episodes were found as follow: 6.7%, 3.7%, 5.9% (for children aged 6-7) and 4.2%, 1.3% , 5.1%(for children aged 13-14) respectively. Ratios of life-time common cold, common cold in last 12 months, rhino-conjunctivitis in last 12 months and allergic rhinitis diagnosed by a physician were as follow: 37.1%, 31.1%, 16.1% and 15.4% (for children aged 6-7) and 35.7%, 27.7%, 18.0% and 14.8%(for children aged 13-14) respectively. Frequency of daily life impairment (moderate – severe) was 12.0% in younger group and 9.0% in older group. Ratios of life-time chronic itchy lesion, itchy lesion in last 12 months and atopic dermatitis diagnosed by a physician were as follow: 8.6%, 5.0% and 8.0% (for children aged 6-7) and 7.6%, 3.7% and 6.7%(for children aged 13-14) respectively. In the younger age group, sleep disturbances due to itch at ones night a week or more was 0.6%. The same value for the bigger age group was 1.8%. Gender was not significant in the asthma in allergic diseases which were diagnosed by doctor in other hands, allergic rhinitis and atopic dermatitis was significant risk factor if gender was girls. Smoking, genetic predisposition, warming with central heating and to live with domestic animals at house was common risk factor for three allergic diseases for any ages. The prevalence of allergic diseases were higher than other regions of Turkey which were reported by epidemiological studies. Genetic predisposition was higher in allergic diseases. With the results of this study in the province of Balikesir, measures can be taken for allergic disease this results also provide a resource for other studies.