Düşünce, inanç ve ifade özgürlüğü kapsamında mürtedin yaşama hakkı (Siyasi suç ekseninde irtidat)
Apostate's right of life within the context of freedom of thought, belief and expression (Abjuration in the axis of political crime)
- Tez No: 385994
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ YURTSEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Dinden Dönme, Düşünce ve İnanç Özgürlüğü, Siyasal Suç, Islamic Law, Apostasy, Freedom of Thought and Belief, Political Crime
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Batılı düşünürler ve ilim adamları İslam'ın konu edildiği platformlarda genellikle İslam'da düşünce ve inanç özgürlüğü olmadığını iddia ederek delil olarak mürtede verilen cezayı öne sürmüşlerdir. Müsteşrikler yıllardır bu konu üzerinde yazılar yazmış ve İslam hukukundaki bu düzenlemeyi ifade ve fikir özgürlüğüne ters düştüğü düşüncesiyle eleştirmişlerdir. Konu, verilen idam cezalarının hukuki sebebine bakılmadan devletlerarası krizlere bile sebep olmuştur. Bu tezde İslam hukukçularının irtidat suçunu siyasi suç mu yoksa düşünce suçu mu kapsamında incelendiklerinin üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Western philosophers and scholars usually claim that there is no freedom of thought and faith in Islam and as an evidence, they bring forward the punishment given to the apostate. Orientalists have written about this issue for years and has criticised this regulation which is thought to be in contrast with freedom of thought and expression. The issue has even caused international crisis without paying attention to the legal reason behind the capital punishment. The thesis focuses on whether the Islamic jurists are examining abjuration within the context of political crime or thougth crime.