Marx, Engels and Internationalism: Rethinking the nineteenth century national liberation movements from the Marxist framework
Marx, Engels ve Enternasyonalizm: On dokuzuncu yüzyıl ulusal bağımsızlık hareketlerine marksist çerçeveden bir bakış
- Tez No: 385995
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKYAYUZ, DOÇ. DR. SHEİLA M . PELİZZON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Marksizm, Enternasyonalizm, Ulusalcılık, Çartizm, Marxism, Internationalism, Nationalism, Chartism
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Emek tarihi boyunca belirgin bir rol oynamış bir olgu olan ulusalcılık uluslararası işçi sınıfının katmanlı yapısının ortaya çıkışına sebebiyet vermiştir. Bu çalışmanın temel iddiası, bu bağlamda, on dokuzuncu yüzyılın ilk yarısında yükselmeye başlayan ulusalcı dalganın karşısında kendini hissettirmeye başlayan ve Marksist paradigmaya içkin olduğu iddia edilen noksanların iki temel noktadan kaynaklandığıdır. Birinci olarak, uluslararası iş bölümünde kendine farklı pozisyonlar edinen ulusal emekçi sınıfların yol açtığı işçi aristokrasisinin oluşumu ve bunun pratikte yarattığı problemler; ikinci olarak ise mutat bir biçimde varılan yanlış bir kanı olan Marksizm'i kolonileşme karşıtı hareketlerin iddiaya göre yüzeysel bir biçimde kendi kuramına eklemlemekten sorumlu addeden anlayıştır. Enternasyonalizm ve Marksizm arasında var olduğu iddia edilen ve büyük ölçüde kurgusal olan bu boşluğu doldurmanın tek yolu, işbu çalışmada iddia edildiği üzere, on dokuzuncu yüzyıl ulusal bağımsızlık hareketlerinin titizlikle yeniden incelenmesi ve bunun bize sağlayacağı Marksist kuramsal çerçeveye içkin olduğu söylenen Doğu/Batı veya Kuzey/Güney ikiliklerini aşma kapasitesini kullanmaktır.
Özet (Çeviri)
Nationalism, a phenomenon that has played a marked role throughout the entire Labor History, has always functioned as a means of stratification within the international ranks of labor. It is, in that vein, the argument of this work that the Marxist imperfection in the face of rising national currents in the first half of the nineteenth century came into being owing to two primary shortcomings. First, the practical issues pertaining to the position of the national working classes within the world division of labor giving rise to what has been coined as the 'aristocracy of labor'; and, second, the conventional misconception that portrays Marxism as responsible for the supposedly cursory manner in which anti-colonial movements were analyzed within and incorporated into the Marxist theory. This largely fictional rupture between internationalism and Marxism, as the argument goes, can only be bridged by a thorough analysis of the nineteenth century national liberation movements, enabling us to surpass the supposedly crystallized dichotomies of Occident/Orient or North/South that are claimed by non-Marxists to be inherent in the Marxist theoretical framework.