Pre-service middle school mathematics teachers' understanding of quadrilaterals through the definitions and their relationships
İlköğretim matematik öğretmen adaylarının tanımları ve aralarındaki ilişkiler aracılığıyla dörtgenleri kavrayışları
- Tez No: 386000
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Matematik Öğretmen Adayları, Dörtgen Tanımları, Tanım Oluşturma, Dörtgen Hiyerarşileri, Dinamik Geometri, Pre-Service Middle School Teachers, Quadrilateral Definitions, Definition Construction, Quadrilateral Hierarchies, Dynamic Geometry
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 430
Özet
Bu çalışmanın amacı matematik öğretmen adaylarının dörtgen tanımlarını ve bu tanımlara bağlı dörtgen hiyerarşilerini değerlendirme ve oluşturmadaki düşünce süreçlerinin gelişimini, dinamik geometri programı destekli etkinlikler aracılığıyla incelemektir. Çalışmada araştırma deseni olarak, verileri 2010-2011 ilkbahar döneminde 5 ilköğretim matematik öğretmen adayından toplanan, niteliksel durum incelemesi kullanılmıştır. Asıl veriler, Geometer's Sketchpad öğrenme ortamının desteğinde, katılımcılarla birebir gerçekleştirilen klinik mülâkatlardan elde edilmiştir ve mülâkatların hepsi İnsan-Bilgisayar Etkileşimi Laboratuarı'nda yapılmıştır. Bulgular, literatürdeki veriler doğrultusunda geliştirilen Geometer's Sketchpad destekli öğretim materyalinin, öğretmen adaylarının dörtgenlerin kritik tanımsal özelliklerini belirleme, dörtgen tanımlarının matematiksel doğruluğunu değerlendirme, dörtgenler arasındaki ilişkileri kavrama, ve dörtgen hiyerarşilerini oluşturmadaki düşünme süreçlerini geliştirmede büyük ölçüde etkili olduğunu göstermiştir. Bu bulgulara göre kavramların tanımlarını, örneklerini ve çizimlerini bir arada sunan Geometer's Sketchpad destekli etkinlikler, kavramla ilgili pek çok pratiğin ardından, öğretmen adaylarının tanım oluşturma sürecine girmesine olanak sağlamış ve böylece öğretmen adayları anlamlı geometrik kavram algısı oluşturabilmişlerdir. Bir geometrik kavramı tanımlamanın pek çok farklı yolu olduğunu öğrenmek ve bu tanımların işaret ettiği pek çok sınıflandırmanın yapılabileceğini keşfetmek geometrik kavramlar arasındaki ilişkiler konusunda öğretmen adaylarının farkındalıklarını arttırmıştır. Bu nedenle geliştirilen öğretim materyalinin, öğretmenlerin kavram tanımlarıyla ilgili zorluklarının üstesinden gelme konusunda öğretmen eğitim programlarındaki eksikliği gidermesi umut edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine pre-service mathematics teachers' cognitive progress in constructing and evaluating quadrilateral definitions and the corresponding quadrilateral hierarchies under the support of the Geometer's Sketchpad learning activities. The study employed qualitative case study design of which data was collected from 5 pre-service middle school mathematics teachers during the spring semester of 2010-2011. The main data came from one-to-one clinical interview sessions assisted with Geometer's Sketchpad learning environment; and all sessions were hold in the Human-Computer Interaction Laboratory. The findings revealed that the Geometer's Sketchpad supported learning tool developed in the light of related literature was effective to large extent in improving the pre-service teachers' thinking process of identifying the critical defining properties of quadrilaterals, evaluating the mathematical value of a definition, comprehending the relations between quadrilaterals, and constructing hierarchical classification of quadrilaterals. These findings implied that Geometer's Sketchpad assisted tasks which combined definitions, examples and figure constructions were effective enabling pre-service teachers to the definition construction process after several experiences with the concept, through which learners were able to construct meaningful geometric concept perceptions. Learning the availability of many different ways of defining a geometrical concept and discovering many different ways of classification through these definitions increased pre-service teachers' awareness of geometrical relations between concepts. So, the developed learning material is expected to fill the gap in teacher education programs in order to handle teachers' difficulties with concept definitions.