Metal konstrüksiyonların resimsel bir izleğe dönüştürülerek incelenmesi ve plastik sürece aktarımı
Observation of metal constructions by transforming them into a pictorial theme and their transfer in plastic
- Tez No: 386028
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. OLCAY ATASEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Metal, Konstrüksiyon, Konstrüktivizm, Sanat, Metal, Construction, Constructivism, Art
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Günümüz sanatını biçimlendiren en önemli etkenlerden biri endüstridir. Endüstri devrimi ile yeni bir çağ başlamış ve bu çağın getirdikleri ile biçimlenen yeni dünya görüşü, yaşam biçimi, yapılan icatlar sanatı da etkilemiştir. Endüstri devrimine koşut olarak teknolojinin gelişimi her alanda yeni malzemelerin kullanımına olanak tanımıştır. Bu malzemelerin en önemlilerinden bazıları metal ve türevleridir.Malzeme olarak metal eşyaya karşı duyulan antipati ve metal eşyanın öznel yaşantıda yarattığı fiziksel ve ruhsal olumsuz etkiler, kişisel yaratım sürecinde söz konusu malzemeden uzaklaşmak yerine bu konu üzerinde yoğunlaşma eğilimi yaratmıştır. Dolayısıyla ele alınan konu üzerinde yapılan çalışma süreci, endüstri devrimiyle gelişen sanat ortamını, ulusal sergileri, modern sanat akımlarından Konstrüktivizm ve De Stijl'i inceleyerek yeni malzeme dönemi hakkında da inceleme yapmayı gerekli kılmıştır. Böylece araştırma süreciyle birlikte metal malzemeye karşı duyulan psikolojik ve fiziksel antipati, korku bu malzemeyi zamanla çekici bir unsur haline getirmiştir. Bu durum endüstriyel bir malzeme olan metal ve ürünlerinin, resimsel konuya dönüşmesinde bir nedensellik oluşturmuştur. Çalışmanın ilk aşamasında; endüstri devrimi ve yeni malzeme dönemi ele alınmıştır, ikinci aşamada; endüstriyel bir ürün olarak metalin kullanımı bağlamında Konstrüktivizm, Bauhaus ve De Stijl' in incelenmesi yapılmış, üçüncü aşamada ise; kişisel yaratım sürecinde resme konu edilen metal malzemenin çözümlenme aşamaları araştırılıp uygulamalar gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most significant factors shaping our current art is the industry. A new era started with the industrial revolution and the new philosophy shaped by this era, life styles and the inventions also affected art. Parallel to the industrial revolution, the development of technology enabled the use of new materials in various areas. Some of these most important materials are metal and its derivatives.Antipathy felt for the metal equipments and the negative physical, mental effects that the metal things created in private life enabled a tendency to concentrate on metal issue, instead of growing away from them in the process of individual creation. Thus, the process of work on this issue, made it essential to investigate this new material period by observing the environment of art developed in industrial revolution, national exhibitions and modern art movements as Constructivism and De Stijl. The physical and mental antipathy felt against the metal materials made them attractive in time. This situation caused the metal and its products return to issue in painting. In the first stage of the work, the industrial revolution and new material period was dealt and in the second stage, Constructivism, Bauhaus and De Stijl were analyzed and the stages of materials analysis entreated in painting in the process of individual creativity were analyzed and the applications were performed in the third stage.