Improvement of quality parameters of a yoğurt-like soybean product, yoğurt
Yoğurt benzeri bir soya fasülyesi ürünü yoğurt'un kalite parametrelerinin iyileştirilmesi
  1. Tez No: 38604
  2. Yazar: CENK GÖKMEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FARUK BOZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soya fasulyesi, soya sütü, fermentasyon, sogurt, kalitenin iyileştirilmesi, katkı maddeleri, Soybean, soymillc, fermentation, sogurt, improvement of quality, additives. Science Codes: 614.01.02 and 614.02.04 IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
öz YO?URT BENZERÎ BÎR SOYA FASULYESİ ÜRÜNÜ SOGURT'UN KALİTE PARAMETRELERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ GÖKMEN, Cenk Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Faruk BOZO?LU Mart, 1995, 60 Sayfa Soya fasulyesi (% 42 protein ve % 20 yağ) ucuz bir protein ve mükemmel bir kalori kaynağı olduğundan bunun günlük yaşamda gıda olarak kullanılması her gün biraz daha önem kazanmaktadır. Ayrıca, soya sütünden elde edilen ürünler düşük oranda kolestrol, doymuş yağ, ve laktoz içermeleri açısından tüketicilere bir çok farklı avantajlar sunmaktadır. Bu tezde, soya sütü fermente edilerek yoğurt benzeri bir ürün olan sogurt üretilmiş ve sogurtun tat, renk, kıvam, ve asidite gibi kalite parametreleri katkı maddeleri kullanılarak iyileştirilmiştir.Sogurt'un kalitesinin, özellikle kabul görmeyen kötü tadının, iyileştirilebilmesi için birçok katkı maddesi denenmiştir. Kimyasal, mikrobiyolojik, ve duyusal analiz metodları kullanılarak ürünlerin kompozisyonları ile kabul görme dereceleri tespit edilmiştir. Yapılan birçok deneme sonunda vanilya ve glikoz kullanılarak üretilen sogurt kimyasal, mikrobiyolojik, ve duyusal kalite nitelikleri bakımından uygun ve kabul edilebilir bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPROVEMENT OF QUALITY PARAMETERS OF A YOGURT-LIKE SOYBEAN PRODUCT, SOGURT GÖKMEN, Cenk M* S. in Food Engineering Supervisor: Prof.Dr. Faruk BOZO?LU March, 1995, 60 Pages Soybeans (42 % protein and 20 % fat) are an inexpensive protein and excellent energy source and their use as a human food in daily life is getting more importance each day. Furthermore, s oymi lk-based products would offer several distinct to the consumer, i.e., reduced level of cholesterol, saturated fat, and lactose. In this study, a yogurt-like soybean product, sogurt, was produced by fermenting soy milk, and its quality parameters such as flavor, color, texture, and acidity were improved by using additives. Several additives were tried to improve the quality, especially the objectionable aftertaste of sogurt. IllChemical, microbiological, and sensory analysis methods were used to determine the composition and degrees of acceptability of the products. After a number of trials, a formulation, namely, sogurt produced by using vanillin and glucose, was found to be highly acceptable regarding the chemical, microbiological, and sensory quality attributes.