Inelastic dynamic response analysis of an instrumented R/C building located on the North Anatolian fault
Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde yer alan ivme ölçüm cihazları ile donatılmış betonarme bir binanın elastik ötesi deprem analizi
- Tez No: 38647
- Danışmanlar: PROF.DR. HALUK SUCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İvme ölçme Cihazı Şebekesi, Yer Hareketi, Yan Statik Yıkılma Analizi, Elastik Sınır ötesi Dinamik Analizi, Dayanım Fazlası, Süneklik, Acceleremoter Network, Ground Motion, Quasi-Static Collapse Analysis, Inelastic Dynamic Analysis, Overstrength, Ductility
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
öz KUZEY ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE YER ALAN İVME ÖLÇÜM CİHAZLARI İLE DONATILMIŞ BETONARME BİR BİNANIN ELASTİK ÖTESİ DEPREM ANALİZİ SONUVAR, Musa Onur Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticileri : Prof. Dr. Haluk SUCUO?LU, Prof. Dr. Polat GÜLKAN Ocak, 1995, 106 Sayfa Bu tezde belirtilen çalışma Orta Doğu Teknik Üniversitesinde yürütülen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen, Gerede de bulunan ivme ölçüm cihazları ile donatılmış 7 katlı betonarme bir binanın incelenmesi programının bir parçasıdır. Bina Kuzey Anadolu Fay hattının çok yakınında yer almaktadır. Bina çevresinde 9 adet tek eksenli ivme ölçme cihazı belirli yerlere monte edilmiştir. Cihazların herhangi birinde ölçülen ivmenin 0.02 g eşik değerini aşması halinde sistem kayıt almaya başlar. Bu yapı, ülkemizde cihazlandınlmış ilk binadır. Günümüze kadar herhangi bir yer hareketi kayıt edilmemiştir. Plan ve projeler ile yerinde yapılan ölçümlerden elde edilen bilgiler yardımıyla iki farklı analitik bina modeli kurulmuştur. Bu modellerden bir tanesiyukarıda bahsedilen proje kapsamında yer alan 3 boyutlu doğrusal bir model diğeri ise düzlem doğrusal olmayan bir modeldir. Bu tez kapsamında düzlem doğrusal olmayan modeller hazırlanmıştır. Binanın her iki asal yönü için de yan statik yıkılma ve elastik sınır ötesi dinamik analizleri yapılmıştır. Bu araştırma programının amacı yeni binaların tasarımı için güvenilir metodlar geliştirmek ve varolan binalar da olabilecek hasar miktarının belirlenmesine yardımcı olmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INELASTIC DYNAMIC RESPONSE ANALYSIS OF AN INSTRUMENTED R/C BUILDING LOCATED ON THE NORTH ANATOLIAN FAULT SONUVAR, Musa Onur M. S. in Civil Engineering Supervisors : Prof. Dr. Haluk SUCUO?LU, Prof. Dr. Polat GÜLKAN January, 1995, 106 Pages The study reported in this thesis is part of an ongoing research program at the Middle East Technical University (supported by TÜBİTAK) on the seismic instrumentation of a seven-story reinforced concrete building located in Gerede. The building is located in close proximity to the North Anatolian fault. An accelerometer network comprising 9 single-axis instruments mounted on or near the building has been established. The recording system is triggered at an acceleration threshold of 0.02 g. This structure is the first instrumented building in Turkey. To date no ground motion has been recorded. Two different building models have been constructed on the basis of project drawings and on-site measurements. One of them is within the scope of the mentioned project, a three-dimensional linear model, and the other is two dimensional inelastic nonlinear model. Within the context of this thesis, two 111dimensional nonlinear models are prepared. Quasi-static collapse analysis and inelastic dynamic analysis are conducted in two orthogonal directions. Ultimate objective of this program is to develop reliable methods for the design of new buildings and the assessment of the vulnerability of existing buildings.