Primeri bilinmeyen servikal lenf nodu metastazlı hastalarda panendoskopi ve PET-CT'nin tanısal önemi
Diagnostic importance of panendoscopy and PET-CT in patients with primary unknown cervical lymph node metastases
- Tez No: 386475
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ÖZTÜRKCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Primeri bilinmeyen servikal lenf nodu metastazları, PET-CT, Panendoskopi, Tanısal Değer, Cervical lymph node metastases of unknown primary tumors, PET-CT, Panendoscopy, Diagnostic value
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı primeri bilinmeyen servikal lenf nodu metastazı olan hastalarda primer odağı tespit etmek amacıyla yapılan panendoskopi ve PET-CT uygulamalarının primer odak tespitindeki başarı oranlarını karşılaştırmaktır. Yöntem: Kliniğimizde 01.01.2006-01.10.2013 yılları arasında primeri bilinmeyen servikal lenf nodu metastazı kesin tanısı alarak panendoskopi ve FDG PET-CT tetkiki yapılan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. FDG PET-CT ile primer odak tespit edilen ve patolojik incelemeyle bu tanı doğrulanan hastalar, panendoskopi yapılan ve patolojik incelemeyle primer odak tespit edilen hastalar ile FDG PET-CT ve panendoskopinin beraber yapıldığı primer odak tespit edilen hastalar karşılaştırıldı. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalarda yüksek çözünürlüklü 3D-LSO PET tarayıcı ve 6 kesitli multislice CT'den oluşan Hi-Rez Biograph 6 (Siemens Medical Solutions, Biograph 6, IL, Chicago, USA) PET-CT sistemi kullanılarak görüntüleme yapıldı. Panendoskopi sırasında dil kökü, tonsil, nazofarenks ve priform sinüs bölgelerinden kör ve yönlendirilmiş biyopsiler alındı. Verilerin analizinde IBM SPSS ver. 22 ve MedCalc ver. 12 programları kullanılmış, Pearson Chi-Square(k2 testi), Fisher's Exact Test ve McNemar Testleri kullanılmıştır. Tüm testler için p0,05 anlamsız olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda yer alan 43 hastanın 11' i kadın (%25,6), 32'si erkekti (%74,4). Kadın hastaların yaş ortalaması 62,45, erkek hastaların 61'di. Olgularda en sık tutulum bulunan servikal bölge düzey II'ydi. En sık saptanan histopatolojik tip skuamöz hücreli karsinomdu. Panendoskopide en sık primer odak saptanan bölgeler dil kökü ve tonsildi. Çalışmamızdaki 7 hastada primer tümör odağı klavikula altında saptanmış ve PET-CT bunların tamamını primer odak lehine doğru olarak tespit etmiştir. Çalışmamızda elde edilen verilerle primer yerleşim yerini belirlemede PET-CT'nin duyarlılığı %62,5, özgüllüğü %81,8, PÖD %90,9 ve NÖD %42,8; Panendoskopinin duyarlılığı %68,75, özgüllüğü %100, PÖD %100 ve NÖD %52,4; PET-CT+Panendoskopinin duyarlılığı %93,75, özgüllüğü %81,8, PÖD %93,75 ve NÖD %81,8 olarak bulunmuştur. Sonuç: PET-CT'nin primeri bilinmeyen servikal lenf nodu metastazlı hastalarda tanısal yaklaşım algoritmasının ilk basamağında yer alması gerektiği düşüncesindeyiz. Buna göre İİAB'si sonucu malignite yönünde pozitif gelen, fizik muayenesinde primer olabilecek herhangi bir odak saptanamayan hastalarda PET-CT, tüm vücudu aynı anda tarayarak senkron ikicil tümörleri ve uzak primer odakları bulabilir aynı zamanda bir sonraki basamakta panendoskopi eşliğinde yönlendirilmiş biyopsiler alınmasına yardımcı olabilir. PET-CT ve panendoskopinin kombine edilmesi primer odak tespitinde en yüksek başarıyı sağlayan tanısal yaklaşım metodudur.
Özet (Çeviri)
Diagnostic Importance Of Panendoscopy and PET-CT In Patients With Primary Unknown Cervical Lymph Node Metastases Purpose: Purpose of this study is to compare success rates in primary tumor detection of panendoscopy and PET-CT applications realized to detect primary tumor in patients with cervical lymph node metastases of unknown primary tumors. Materials and methods: Patients who underwent panendoscopy and FDG PET-CT researches after being established a final diagnosis with cervical lymph node metastases of unknown primary tumors between 01.01.2006-01.10.2013 in our clinic are evaluated retrospectively. Patients with detected primary tumor through FDG PET-CT and whose diagnosis are confirmed during pathological examination, patients who underwent panendoscopy and with detected primary tumor through pathological examination, patients who underwent FDG PET-CT and panendoscopy together and with detected primary tumor are compared. Imaging is realized through Hi-Rez Biograph 6 PET-CT system which consists of high resolution 3D-LSO PET scanner and 6-slice multislice CT (Siemens Medical Solutions, Biograph 6, IL, Chicago, USA) for all patients included in the study. Blind and guided biopsies are conducted on tongue base, tonsil, nasopharynx and pyriform sinus regions during panendoscopy. In the analysis of data, IBM SPSS ver. 22 and MedCalc ver. 12 programs are used, Pearson Chi-Square(k2 test), Fisher's Exact Test and McNemar Tests are used. p0,05 is accepted as insignificant in all tests. Results: Of 43 patients in our study, 11 of them (25,6%) are women and 32 of them (74,4%) are men. The average age of women is 62,45 and the average age of men is 61. Cervical region with most frequent uptake finding in the case is level II. Most frequently detected histopathologic type is squamous cell carcinoma. Most frequently primary tumor detected regions in panendoscopy is tongue base and tonsil. In our study, primary tumor center is detected under clavicle in 7 patients and PET-CT detected all of these positive with primary tumor. In our study, according to the data obtained, in the detection of location of primary tumor, sensitivity of PET-CT is of 62,5%, specificity 81,8%, PPV 90.9% and NPV 42.8%; sensitivity of panendoscopy is of 68,75%, specificity 100%, PPV 100% and NPV 52.4%; sensitivity of PET-CT+panendoscopy is of %93,75, specificity 81,8%, PPV 93.75% and NPV 81,8%. Conclusion: We think PET-CT should be at the first step of diagnostic approach algorithm for the patients with cervical lymph node metastases of unknown primary tumors. According to this, for patients with positive result for malignancy as a result of FNAB and no detection of any tumor that may turn into primary tumor in the physical examination, PET-CT may find synchronous secondary tumors and distant primary tumors while scanning the whole body simultaneously and may help at the next step with guided biopsies together with panendoscopy. Combining PET-CT and panendoscopy is the approach method with most success in the detection of primary tumor.