Cerrahi tedavi yapılan chiari malformasyonlu hastalarda sonuçların retrospektif olarak değerlendirilmesi
RETROSPECTIVE EVALUATION OF THE OUTCOMES IN THE PATIENTS WITH CHIARI'S MALFORMATION UNDERGOING SURGICAL TREATMENT
- Tez No: 386483
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH YÜCEER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Chiari's malformation, syringomyelia, decompression foramen magnum, duraplasty
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş ve Amaç: Biz bu çalışmada, cerrahi tedavi yapılan Chiari malformasyonlu hastalarda cerrahinin klinik semptomlar ve bulgular, görüntüleme parametreleri üzerindeki etkisini retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Ocak 2008- Temmuz 2014 yılları arasında cerrahi tedavi uygulanmış 39 Chiari Malformasyonu Tip 1 hastasının dosya bilgileri ve radyolojik görüntülemeleri retrospektif bir şekilde incelenmiştir. Hastalar iyi (semptomların kaybolduğu veya azaldığı), stabilize olmuş (ilerleme olmadan preoperatif semptomların devam ettiği) ve kötü (preoperatif semptomlarında ilerleme olan) şeklinde sınıflandırılmıştır. Bulgular: Bütün hastalara FMD, C1 laminektomi ve duraplasti yapılmıştır. Onyedi olguda araknoid yapışıklıkların giderilmesi, 10 olguda 4. ventrikül ağızlaştırılması ve 1 olguda subpial rezeksiyon yapılmıştır. Hastalardan 28'i kadın ve 11'i erkek olup kadın:erkek oranı 2,5:1 idi. En genç hasta 5 yaşındayken en yaşlı hasta 51 yaşında olup, yaş ortalaması 32,31±35,31 yıl idi. Hastalar siringomyeli eşlik edip etmemesine göre 2 gruba ayrılmıştır; siringomyeli'li hastalar (grup 1, 15 olgu) ve siringomyelisiz hastalar (grup 2, 24 olgu). Grup 1'de (SM+CM) postoperatif 10 olgu (%66,7) iyi, 3 olgu (%20) stabil ve 2 olgu (%13,3) kötü şeklinde cerrahi sonuçlar saptanmıştır. Oysa grup 2'de (CM) postoperatif 23 olgu (%95,8) iyi ve 1 olgu (%4,2) stabil yani bulguları değişmemişti. Grup 2'deki olguların grup 1'den iyileşme oranları daha yüksekti (sırasıyla %95,8 ve %66,7; Pearson ki-kare testi P=0,014). Tonsil herniasyon derecesi 11 mm'den fazla olan 21 olgunun iyileşme oranı (%95,2), tonsil herniasyon derecesi 11mm'den az olan 18 olgunun iyileşme oranından (%72,2) istatistiksel olarak anlamı bir şekilde yüksekti ( Pearson ki-kare testi P=0,047). Sonuçlar: FMD ve duraplasti siringomyeli eşlik eden ve etmeyen Chiari malformasyonlarında güvenli ve etkili bir cerrahi yöntemdir. Siringomyeli eşlik etmeyen olgular cerrahiden daha fazla fayda görmüşlerdir. Ek doku yapıştıcılar kullanılarak BOS ile ilgili komplikasyonlar azaltılabilir. Tonsil herniasyon derecesinin cerrahi sonuç üzerine etkisine yönelik daha büyük serili çalışmalar yapılmaldır. Anahtar kelimler: Chiari malformasyonu, siringomyeli, foramen magnum dekompresyonu, duraplasti.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objectives: We aimed at evaluating retrospectively effects of surgery on the clinical symptoms and signs and imaging parameters in the patients with Chiari's malformation undergoing surgical treatment. Materials and Methods: Medical charts and radiological images of the patients with Chiari's Malformation type I who had surgical treatment between January 2008 and July 2014 were reviewed retrospectively. The patients were classified as those having good (in whom the symptoms disappeared or reduced), stabilized (with preoperative symptoms persisting without any progression), or poor (with preoperative symptoms progressing in the postoperative period) outcomes. Findings: All patients underwent FMD, C1 laminectomy and duraplasty. Seventeen subjects underwent removal of arachnoid adhesions, 10 subjects underwent opening of the fourth ventricle, and one subject underwent subpial resection. Of the patients, 28 were female and 11 were male with ratio of females to males being 2.5:1. The youngest patient was 5 years old and the eldest one was 51 years old, and mean age of the patients was 32.31 ± 35.31 years. The subjects were divided in two groups based on presence or absence of associated syringomyelia: those with syringomyelia (Group 1, n = 15) and those without syringomyelia (Group 2, n = 24). Postoperatively, in the Group 1 (SM + CM) 10 (66.7%) patients had good, 3 (20%) had stabilized and 2 (13.3%) patients had poor surgical outcomes. In the Group 2, 23 (95.8%) subjects had good and 1 (4.2%) subject had stabilized outcomes. For the Group 2, rate of recovery was higher than in the Group 1 (95.8% and 66.7%, respectively; Pearson's chi-square test, P = 0.014). Rate of recovery in 21 subjects with degree of tonsillar herniation being more than 11 mm (95.2%) was statistically significantly higher than 18 subjects with degree of tonsillar herniation being less than 11 mm (72.2%) (Pearson's chi-square test, P = 0.047). Results: FMD is a safe and efficient surgical method for the Chiari malformations with or without associated syringomyelia. The subjects without associated syringomyelia benefited more from the surgery. Complications related to CSF may be reduced using additional tissue glues. Studies with greater number of cases should be conducted on the effect of degree of tonsillar herniation on surgical outcomes.