Meme kanseri korkusunun kadınların erken tanı davranışları üzerinde etkisinin incelenmesi
The effects of breast cancer fear on women's early detection behaviours
  1. Tez No: 386524
  2. Yazar: SOMAYYEH NOROUZNIA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAL GÖRDES AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri korkusu, erken tanı, hemşirelik, Breast cancer fear, early detection, nursing
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Meme kanseri korkusunun kadınların erken tanı davranışları üzerinde etkisinin incelenmesidir. Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan bu çalışma Nisan-Mayıs 2014 tarihleri arasında İzmir Balçova Bölgesi'nde 20 yaş ve üzerindeki kadınlarda yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini toplam 380 kadın oluşturmuştur. Çalışmanın bağımsız değişkeni meme kanseri korku puanı, bağımlı değişkeni meme kanseri erken tanı davranışı sıklığıdır. Veriler Sosyo-Demografik Özellikler Bilgi Formu, Meme Kanseri Korku Ölçeği ve Meme Kanseri Erken Tanı Davranışları Değerlendirme Formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde dağılımları ve ki-kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Kadınların %16.8'i düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yaparken, klinik meme muayenesi ve mamografi yaptıran kadınların oranı sırasıyla %13.9 ve %22.8'dir. Sosyo-demografik özelliklerden eğitim seviyesi ile kendi kendine meme muayenesi yapma ve yaş ile klinik meme muayenesi yaptırma arasında istatistiksel olarak anlamlı fark varken, mamografi yaptırma ile yaş, eğitim seviyesi, medeni durum, gelir ve sosyal güvence arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Katılımcıların %82.6'sı yüksek düzeyde meme kanseri korkusu yaşamaktadır ve meme kanseri korkusu ile kadınların erken tanı davranışları (Kendi kendine meme muayenesi, klinik meme muayenesi ve mamografi) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır. Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda kadınların meme kanseri erken tanı davranışlarının geliştirilmesi için meme kanseri korku düzeyi yüksek ve düşük olan kadınlara yönelik farklı hemşirelik girişimlerinin planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the effects of the breast cancer fear on women's early detection behaviours. Method: This study which is the descriptive type was carried out among women who were 20 years and over in Balçova Izmir at April-May 2014. The samples of the study include 380 women. The independent variables of the study is breast cancer fear score and dependent variables is breast cancer early detection behaviour frequency. Data was collected using socio-demographical information form, breast cancer fear scale, and breast cancer early detection behaviour evaluation form. Analysis of the data was made using number percentage and chi squared tests. Results:16.8% percent of women had breast self examination regularly while women who had clinical breast examination and mammography are 13.9% and 22.8% respectively. In terms of socio-demographical features, there is a statistically significant difference between education level and breast self examination, age and clinical breast examination while there isn't a statistically significant difference between mammography and age, education, marital status, income or social wellfare. 82.6% of the participants have a high level of breast cancer fear and there is a statistically significant difference between breast cancer fear and early detection of women (Breast self examination, clinical breast examination, mammography). Conclusion: With accordence to the results of from this study it can be suggested that in order to develop women's early detection behaviour of breast cancer different nursing intervention should be planned for women who have low and high level of breast cancer fear.