Kronik kabızlığı olan çocuklarda besin alerjisinin rolü
Role of food allergy in children with chronic constipation
- Tez No: 386529
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN UZUNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Gastroenteroloji, Allergy and Immunology, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Atopi yama testi, besin alerjisi, konstipasyon, Atopy patch test, food allergy, constipation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı Bölümü
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Kronik kabızlık yakınması ile başvuran çocuk hastalarda, besin alerjilerinin kabızlık etyolojisindeki rolünün araştırılmasıdır. Çalışmada besin alerjisi açısından değerlendirilerek testleri pozitif saptanan olgularda, söz konusu alerjenin diyetten çıkarılarak kabızlık yakınmasına olan etkisi araştırılmıştır. Materyal ve Metod: Fonksiyonel kabızlığı olan 6 ay-10 yaş arası 75 hasta çalışmaya alındı. Hastaların kabızlık düzeyi kabızlık semptom skoru ile değerlendirildi. Olguların serumunda besin spesifik IgE, süt, yumurta akı, yumurta sarısı, buğday ve soya ile deri ve atopi yama testleri yapıldı. Atopi yama testi yapılan hastalar 48. ve 72. saatlerde tekrar değerlendirildi. Test sonuçları pozitif çıkan hastalarda 2 ay süre ile alerjen besin diyetten uzaklaştırdı ve ikinci ayın sonunda kabızlık semptom skoru ile hastalar tekrar değerlendirildi. Bulgular: Kabızlığı olan hastalarda kız olgular çoğunluktaydı (%62.7) ve kabız çocukların ortalama yaşı 4.69 ± 0.295 yıl olarak bulundu. Vücut kitle indeksi ortalama 25-50 persentil arasındaydı. Hastaların kabızlık yakınmaları ortalama 24±2 ay olarak saptandı. Kabızlığı olan hastaların %68'nin ailelerinde de kabızlık öyküsü mevcuttu. Atopi yama testi 75 olgunun 4‟ünde (%5.3) pozitif bulundu. Dört hastadan birinde yumurta sarısı ve akı, ikincisinde buğday ve soya, üçüncüsünde sadece buğday ve dördüncü hastada sadece soya pozitif bulundu. Bu hastalara yapılan deri testi hiçbirinde pozitif bulunmadı. Atopi yama testi pozitif olan üç hastada spesifik IgE düzeyi de anlamlı pozitif geldi (Sırası ile spesifik IgE değerleri 2.31kU/L, 2.35 kU/L, 0.1 kU/L, 1.16 kU/L idi). Eliminasyon diyeti uygulandıktan iki ay sonra, hastalar kabızlık semptom skoru ile tekrar değerlendirildiğinde sadece soya alerjisi olan hastamızda kabızlık semptom skorunda düzelme olduğu fark edildi. Sonuç: Bulgularımız kronik konstipasyonda besin alerjisinin önemli olmadığını desteklemektedir. Atopi yama testi besin alerjisi tanısında ek bir katkı sağlamamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim was evaluate the role of food allergies in the etiology of constipation in children presented with chronic constipation. In the present study, we investigated the effects of the allergen on constipation by eliminating relevant allergen from diet in cases with positive food allergy test. Material and Method: The study included 75 patients aged 6 months-10 years with functional constipation. Severity of constipation was assessed by constipation symptom score. In all cases, food-specific IgE levels were evaluated in the sera while skin prick and atopy patch tests were performed by using milk, egg white, egg yolk, wheat, and soybean. The patients underwent atopy patch test were re-assessed on the hours 48 and 72. In patients with positive test results, allergen food was eliminated from diet over 2 months. Two months later, the patients were re-assessed by using constipation symptom score. Results: There was female preponderance (62.7%) in the study group. Mean age was found to be 4.69±0.295 years. Body mass index was at 25-50 percentile. The mean duration of constipation was found to be 24±2 months. Of the children with constipation, 68% had family history of constipation. Atopy patch test was found to be positive in 4 of 75 (%5,3) patients. It was found that there was allergy against egg white and yolk in one patient, whereas there was allergy against wheat and soybean in one, wheat alone in one and soybean alone in one patient. Skin prick test was found to be negative in all four patients. Specific IgE levels were found to be positive in 3 of 4 patients with positive atopy patch test (2.31kU/L, 2.35 kU/L, 0.1 kU/L and 1.16 kU/L, respectively). When patients were re-assessed after elimination diet by using constipation symptom score, it was seen that symptom score was improved in only one patient with soybean allergy. Conclusion: Our findings support that food allergy has no role in chronic constipation. Atopy patch test didn‟t make additional contribution to diagnosis of food allergy.