Karotid stentleme'nin inme tedavisindeki etkinliği
Efficacy of carotid stenting in stroke treatment
- Tez No: 386546
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN MEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Karotid stentleme, karotis arter stentleme, Carotid stenting, carotis artery stenting
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Serebrovasküler hastalıklar, tüm dünyada, erişkinlerde, kanser ve kalp hastalıklarından sonra en önemli ölüm sebebidir. Karotis arter stenozu, inmelerin en önemli nedenlerinden biridir. Çalışmamızın amacı; hastanemizde Ekim 2004 - Haziran 2014 arasında, karotis arter stenozu nedeniyle endovasküler tedavi uygulanan 324 hastanın retrospektif olarak değerlendirilmesi ve bizim sonuçlarımızın mevcut literatür bilgileri ile karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Girişimsel Radyoloji Ünitesinde, Ekim 2004 – Haziran 2014 tarihleri arasında, aterosklerotik karotid arter stenozu nedeniyle endovasküler tedavi uygulaması yapılan 324 hastanın 337 lezyonu değerlendirildi. Bulgular: Hastalarımızın yaşları 41 ile 90 arasındaydı ve yaş ortalaması 67,56 idi (SS: 9,08 ). Hastalarımızın 243'ü (% 75,0) erkek, 81'i (%25,0) kadındı. Hastaların % 47,1'inde hipertansiyon, % 27'sinde diabetes mellitus, %24,3'ünde koroner arter hastalığı, %23,3'ünde sigara içme öyküsü, % 13,8'inde hiperlipidemi ve % 0,6'sında böbrek hastalığı vardı. Hastaların 75'i (% 23,1) asemptomatik, 249'u (% 76,8) semptomatik grup içerisindeydi. Stentleme işleminde teknik başarı %100 idi. Ortalama takip süremiz 42,33 aydı (SS: 26,36). İşlem sonrası 1 hastada (% 0,3) majör inme gelişti. Dört hasta (% 1,2) işleme bağlı komplikasyonlar nedeniyle işlemden sonra eks oldu. Altı hastada (% 1,8) çeşitli oranlarda restenoz saptandı. Bizim kümülatif majör inme+ölüm oranlarımız % 1,5 idi. Sonuç: Bizim işlemlerimizin inme ve ölüm oranları (kümülatif olarak) sadece % 1,5'tur ve çok düşüktür. Karotid arter stentleme (KAS), karotid arter stenozlarının revaskülarizasyonunda ilk tercih tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Cerebrovascular disease, is the most important cause of death after cancer and heart diseases in adults all over the world. Stroke is one of the most important causes of carotid artery stenosis. The purpose of our study is to obtain a retrospective review of the endovascular treatment of 324 patients due to the carotid artery stenosis, in our hospital, between October 2004- June 2014, and to compare our results with the existing literature. Materials and Method: In this retrospective study, 337 lesions of 324 patients underwent endovascular treatment for aterosclerotic carotid artery stenosis in Dokuz Eylul University Hospital Interventional Radiology Unit, between October 2004-June 2014, were evaluated. Results: Ages of our patients was ranged from 41 to 90, mean age was 67,56 (SD: 9,08). 243 of our patients (75,0 %) was men and 81 (25,0 %) was women. 47,1 % of patients had hypertension, 27 % of patients had diabetes mellitus, 24,3 % of patients had coronary artery disease, 23,3 % of patients had smoking history, 13,8 % of patients had hyperlipidemia, and 0,6 % of patients had kidney disease. 75 of the patients (23,1 %) was asymptomatic and 249 of the patients (76,8 %) was in symptomatic group. Technical success was 100 % in the carotid stenting. Our average follow-up period was 42,33 months (SD: 26,36). After the procedure, 1 patient (0,3 %) developed major stroke. Four patients (1,2 %) died after the procedure for complications of procedure. Six patients (1,8 %) had restenosis in various degrees. Our cumulative majör stroke+death degrees was 1,5 %. Conclusion: The major stroke and death ratios (cumulatively) of our procedures are only 1,5 % and very low. Carotid stenting can be applied as first choice treatment procedure in revascularization of carotid artery stenosis.