Farelerde siyatik sinir bağlama yöntemi ile oluşturulan kronik ağrının oosit sayı ve matürite üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of chronic pain induced by nevre ligation method on the oocyte count and maturity using nice
  1. Tez No: 386569
  2. Yazar: ŞENAY DAĞILGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAZİLET AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Fare, kronik ağrı, matürite, oosit, sinir bağlama metodu, Mouse, chronic pain, maturation, oocyte, nerve ligation method
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kaçınılamaz bir stres faktörü olarak nitelendirilen kronik ağrı, neden olduğu fiziksel ve mental işlev bozukluklarına bağlı olarak kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Kronik ağrının hipotalamus-hipofiz-adrenal aksı ile ilişkisi nedeniyle nöroendokrinolojik sistemi etkilediği bilinmektedir.Bu çalışmada bir kronik ağrı tipi olan nöropatik ağrının fertilite üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla oogenetik sürecin göstergeleri olan oosit sayı ve matüritesindeki farklılıklar, ayrıca çiftleşme davranışındaki değişimler araştırılmıştır. Bu amaçla dişi farelerde kronik siyatik sinir bağlama yöntemi ile nöropatik ağrı oluşturulmuştur.Deneylerde; 4-8 haftalık, 25-30 g ağırlığında, toplam 100 adet Balb/c soyu dişi fareler kullanıldı. Bu dişi fareler; kontrol (naive, K), sham (Sh) operasyonu ugulanan ve siyatik siniri bağlanarak nöropati (NP) oluşturulan gruplar halinde incelenmiştir. Siyatik siniri bağlanmış deney hayvanlarında ağrının gelişip gelişmediğini kontrol etmek için cold plate (soğuk plaka) testi kullanılmıştır.Kontrol (K), sham (Sh) ve nöropati (NP) uygulanan deney gruplarındaki farelerin hepsine süperovülasyon protokolü uygulandıktan sonra her bir grup iki alt gruba ayrıldı. Alt gruplardan birinde indüksiyonu takiben erkek fare ile aynı kafese konularak çiftleşmeleri sağlandı. Diğer alt gruptaki dişiler ise erkek fare ile yanyana getirilmedi. İndükte edildikten sonra erkek fare ile aynı kafase konulan dişi farelerin ampüllalarından oositler/zigotlar, erkek farelerden ayrı kalan dişi farelerin ampullalarından ise oositler izole edildi. Sınıflandırma, morfolojik özelliklerine göre; Metafaz I (MI), Metafaz II (MII) ile dejenere oosit ve zigot olarak yapıldı.Kronik ağrı deneylerinin sonuçlarına göre;-Siyatik sinir bağlaması yapılarak nöropati oluşturulmuş farelerin cold-plate latensleri (CPL) kontrol ve sham grubundan anlamlı olarak kısa süreli olarak bulundu.Oosit sayı ve matüritesi ile kopülasyon oranı deneylerinin sonuçlarına göre;-Nöropatili hayvanlarda toplam oosit sayıları kontrol ve sham gruplarından daha düşük,-Erkekle yan yana konulan nöropatili hayvanlarda oosit maturasyon değerleri aynı koşullardaki kontrol ve sham gruplarına göre belirgin olarak düşük,-Kontrol, sham ve NP gruplarının kendi içlerinde tek ve erkekle yan yana konulma durumuna göre maturasyon değerlerinin karşılaştırılması sonucunda kontrol ve sham gruplarında anlamlı farklar,Erkekle yan yana konulan alt gruplarda Kontrol, sham ve NP grupları arasında yapılan kopülasyon oranı karşılaştırmaları sonucunda NP li grubun kontrol ve sham grubundan düşük kopülasyon oranı gösterdiği bulunmuştur.Sonuç olarak, nöropatili farelerde CPL'nin düşük oluşu allodini eşiğinin düştüğünü, başka bir deyişle nöropatik ağrı oluştuğunu göstermektedir. Nöropatili hayvanların oosit sayı ve matüritesi ile kopülasyon oranlarındaki farklılıklar ise nöropatik ağrının oogenetik süreci olumsuz olarak etkilediğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Chronic pain, that is stated as an inescapable stress factor, significantly affects the life quality by the physical and mental functıon changes of patients. It is known that chronic pain interferes with hypothalamo-pituitary-adrenal axis and effects neuroendocrin systems.In this study, we aimed to investigate whether neurophatic pain as a chronic pain model affects the number and maturity of oocytes or not. The number and maturty of oocytes of the mice suffering neuropathic pain by using chronic constriction injury method was evaluated.4-8 week female Balb/c mice divided into naive control, sham operated and neurophaty groups were used in the experiments. Neurophaty was tested by using cold-plate test. Cold plate test was used to evaluate whether neuropathic pain was developed or not in the sciatic nerve ligated mice.After superovulation protocol was applied to all control, sham and NP groups, each group was divided two subgroups. First subgroup was housed in the same cage with male mouse following induction for breeding. The second subgroup were not housed with male mice. After induction, oocytes/zygote were isolated from ampullas of female mice which were housed with male mice and oocytes were isolated from ampullas of female mice which seperated kept apart with male mice. Classifying was done according to features of morphologically of Metaphase I (MI), Metaphase II (MII) and degenerate oocyte and zygote.According to results of experiments of chronic pain;- Cold plate latencies of mice, which become neuropathic by ligating sciatic nerve, was found meaningfully shorter than control and sham groups.- According to results of experiments of copulation rate, maturity and number of oocyte;- Total numbers of oocyst of neuropathic mice were lower than control and sham groups.- Values of oocyst maturation of neurophatic mice which were housed with male mice, are definitely lower than groups of control and sham with the same conditions.- Meaningful differences groups of control and sham as a result of being compared values of maturation according to housing together with male and single including theirselves of control, sham and NP groups.- As a result of being compared between control, sham and NP groups in the subgroups which were housed together with male mice, NP groups? copulation ratio was lower than sham and control groups.Consequently, lower level of CPL in the neurophatic mice indicated that threshold of allodynia was reduced, in other words, neurophatic pain was occured. Also, the differences between in the number of oocyte, oocyte maturity and copulation ratio in the neurophatic mice suggest that there may be an opposing effect of neuropathic pain on the oogenetic processes and fertility