Yoğun bakım ünitesinde pan-drug resistance (PDR) Acinetobacter baumannii enfeksiyonları gelişimi için risk faktörlerinin belirlenmesi
Defining the risk factors for the evolution of pan-drug resistance (PDR) Acinetobacter baumanni infections in intensive care units
- Tez No: 386672
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÖKHAN GÖZEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: PDR A. baumannii, risk faktörleri, kontrol önlemleri, PDR Acinetobacter baumannii, risk factors, control precautions
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Acinetobacter baumannii önemli nozokomiyal patojenlerden biridir. Acinetobacter enfeksiyonları hastanede kalış süresinin uzamasına,mortalite ve morbiditeye neden olur. Bu çalışmanın amacı PDR A. baumannii nedenli sağlık bakımı ilişkili (SBİ) enfeksiyonlar için risk faktörlerinin belirlenmesidir. Çalışma Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 01.01.2012-31.12.2013 tarihleri arasında retrospektif olarak gerçekleştirilmiş bir vaka-kontrol çalışmasıdır. Çalışmaya PDR A. baumannii ile oluşan 49 ventilatör ilişkili pnömoni ve bakteriyemi, 71 Acinetobacter baumannii dışı etkenlerle oluşan ventilatör ilişkili pnömoni ve bakteriyemi hastası alınmıştır. Çalışmaya alınan hastaların hepsi yoğun bakım ünitesinde takip edilen hastalar idi. Sağlık bakımı ile ilişkili enfeksiyonlar Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi(CDC) tanı kriterlerine göre tanımlanmıştır.Birden fazla enfeksiyon epizodu gözlenen olgularda tek epizod çalışmaya alınmıştır. PDR A. baumannii enfeksiyonu saptanan olgularla saptanmayan olgular risk faktörleri yönünden karşılaştırılmıştır. Univariate analiz ile p değeri ≤0,1 ve altında saptanan risk faktörleri bağımsız risk faktörlerinin belirlenmesi için multivariate analiz uygulandı. Travma varlığı [Odds ratio (OR) 93.32, %95 Güvenlik aralığı(%95 CI) 2.8-3110.4 ] ,steroid kullanımı (OR 21.09 ,%95 CI 5.09-87.44) ve son 3 ay antibiyotik kullanımı (OR 26.97,%95 CI 3.82-190.4) bağımsız risk faktörleri olarak tespit edildi. PDR Acinetobacter nedenli sağlık bakımı ilişkili enfeksiyonlarda çoğu risk faktörleri düzeltilebilir özelliktedir. Bu risk faktörlerinin kontrolü PDR.A. baumannii oranlarını düşürebilir. Hastanelerde PDR Acinetobacter enfeksiyonu tespit edilmesi durumunda rehberler eşliğinde kontrol önlemleri alınmalı,hastane personeli eğitilmeli ve uygunsuz antibiyotik kullanımının önüne geçilmelidir.
Özet (Çeviri)
Acinetobacter baumannii is one important nosocomial pathogenes.Acinetobacter infections causes long in hospital stay, mortality and morbidity. The aim of this study is to define the risk factors of PDR A. baumannii caused health care related infections(SBİ). In the study of Cumhuriyet University Hospital between 01.01.2012-31.12.2013 is a case-control study was performed retrospectively. 49 PDR A. baumannii caused ventilator associated pneumonia and bacteraemia, 71 other bacteria caused ventilator associated pneumonia and bacteraemia patients were involved in this study. All the patients in the this study were patients who followed in the Intensive Care Unit (ICU). Health care related infections are determined according to the diagnosis criteria of Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Single episode was chosen for this study in the cases of multiple infection episodes. The PDR A. baumannii infection observed cases and the cases irrelevant to PDR Acinetobacter baumannii infections are compared in terms of risk factors. Multivariate analysis was applied to univariate analysis, the p value 0,1 and below 0,1 observed risk factors for determening independent risk factors.The existence of trauma[Odds ratio (OR) 93.32, %95 Güvenlik aralığı(%95 CI) 2.8-3110.4 ], the usage of steroid (OR 21.09 ,%95 CI 5.09-87.44) and the usage of antibiotics in the last 3 months (OR 26.97,%95 CI 3.82-190.4) discovered as independent risk factors. All risk factors for health care related PDR. Acinetobacter infections were modifiable. The control of these factors may decrease the ratio of PDR A. baumannii. In case of detection of PDR Acinetobacter baumannii infection in hospitals, control measures should be applicated,hospital staff should be educated and inappropriate antibiotic use should be prohibited.