Karaciğer hemanjiyomlarında difüzyon ağırlıklı görüntülemenin tanısal katkısı
The diagnostic contribution of diffusion weighted imaging in liver hemanjiomas
- Tez No: 386698
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HAYDAR ATALAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Difüzyon ağırlıklı görüntüleme, Görünürdeki difüzyon katsayısı, Karaciğer, Hemanjiyom, Diffusion-weighted imaging, Appearent diffusion coefficient, Liver, Hemanjioma
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Karaciğer hemanjiyomlarında difüzyon ağırlıklı görüntüleme (DAG) ve hesaplanan görünürdeki difüzyon katsayısı (GDK) değerlerinin tanıya katkısının araştırılması. Yöntemler: Ağustos 2012–Mart 2014 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda US veya BT yöntemleri ile saptanan ve hemanjiyom tanısından şüphelenilerek MRG çekilmiş 18 yaş ve üzerinde erişkin hastalardan 70 tanesinin MRG filmleri incelendi. 1,5 Tesla MR cihazında aksiyal planda, single shot eko-planar spin eko sekansı ile her 3 yönde (x,y,z), b=800 mm2/sn değerinde difüzyon duyarlı gradiyentler uygulanılarak DAG ve GDK haritaları elde edildi. 70 hastadaki sağlıklı karaciğer GDK ve 80 hemanjiyomun ortalama GDK ölçümleri yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda 50'si kadın, 20'si erkek toplam 70 hastada 80 hemanjiyom lezyonu değerlendirildi. Çalışmaya alınan hastaların yaşı 26 ile 73 arasında değişmekte olup ortalama yaş 49,61±10,96 olarak hesaplandı. En fazla hemanjiyom segment 7 (%28,8) ve segment 6 (%21,3)'da görülürken, en az ise segment 5 (%5,0)'te görüldü. Çalışmaya aldığımız bireylerin sağlıklı karaciğer parankim GDK ölçümleri ortalaması 1,06±0,11x10-3 mm2/s iken hemanjiyom GDK ortalama değeri ise 1,70±0,29x10-3 mm2/s olarak ölçüldü. Sonuç: DAG ve işlem sırasında elde edilen sayısal GDK değerleri ölçümleri karaciğer hemanjiyomu tanısında yararlıdır. DAG'nin karaciğer lezyonlarının değerlendirilmesinde konvansiyonel MR sekanslarına mutlaka eklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to evaluate the contribution of diffusion weighted MRI and measured appearent diffusion coefficient values in hepatic hemanjiomas. Methods: Here are 70 MRI films of over 18 age adults, who were already diagnosed of hemangioma by CT or US or directly imaged by magnetic resonance with suspection of hemangioma are evaluated between August 2012 and March 2014, at Cumhuriyet University Department of Radiology. In the 1.5 Tesla MR appliance, after application of diffusion based gradient to the values of b 800 mm2 /sn, with a single shot echo-palanar spin echo sequence in the axial plane DWI and ADC maps are obtained. ADC measurement of 70 healthy liver and, average ADC values of 80 hemangiomas are performed. Result: Eighty hemangiomas of 70 paitents composed by 50 women and 20 men are evaluated in our study. Age of the patients who included to study are between 26 and 73 and the average age was calculated 49,61±10,96. Hemangiomas are shown most highly at segment 7 (%28,8) and segment 6 (%21,3), and least at segment 5 (%5). While the average ADC measurement of healthy livers of patientes are included to study was 1,06±0,11x10-3 mm2 /sn, the average ADC value of hemangiomas was measured 1,70±0,29x10-3 mm2/sn. Conclusion: Diffusion weighted imaging and measurements of ADC values obtained from process are useful for the diagnosis of hemangioma. We think that DWI should be routinely added to convantional MR sequences.