PON1 (Paraoxonase 1) seviyesinin astım ataklı çocuklarda değerlendirilmesi
Evaluation of PON1 (Paraoxonase 1) level in children of asthma attack
  1. Tez No: 386697
  2. Yazar: OSMAN GÜLSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER CEVİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, astım atağı, Paraoxonase, PON1, çocuk
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Astım havayollarının kronik ve inflamatuar bir hastalığıdır. Atak sırasında artan inflamatuar hücrelerden salınan oksidan ürünler ile koruyucu antioksidanlar arasında bir denge söz konusudur. Çalışmamızda koruyucu antioksidan mekanizmalardan birisi olan paraoxonase1 enzimi ile astım atağı arası ilişkiyi göstermek istedik. Çalışmamıza, kliniğimize Mayıs 2013- Mayıs 2014 tarihleri arasında başvuran 34 astım atağındaki hasta (19 erkek, 15 kız) ile 34 kontrol grubu (16 erkek, 18 kız) katıldı. Yaş aralığı astım grubunda 8,19 ± 3,61 yıl, kontrol grubunda 8,35± 3,10 yıl idi. İki grup arasında yaş, cinsiyet, beden kitle indeksi (BMI), serum lipid profili benzerdi. Çalışmamıza katılan astım grubundan medikal tedavi öncesi ve kontrol grubundan alınan venöz kan örneklerinden PON1 Q192R polimorfizmi, kalorimetrik yöntemle lipid profili ve Rel Assay Elisa yöntemi ile serum paraoxonase1 enzim düzeyi değerlendirildi. Astım grubuna B2 agonist, inhale steroid ve bu hastalardan gerekli görülenlere antibiyoterapi uygulandı. Tedavi sonrası serum paraoxonase1 enzim düzeyi yeniden ölçüldü. Çalışmamızdaki astımlı ve sağlıklı iki grup arasında serum paraoxonase1 enzim düzeyleri (astım tedavi öncesi 86,05±47,88IU/L, astım tedavi sonrası 110,71± 75,83IU/L, kontrol grubu 87,79± 56,25IU/L ) açısından anlamlı fark bulamadık (p>0,05). Astım grubunda tedavi öncesi ve sonrası serum paraoxonase1 enzim düzeyleri arasında fark anlamlı idi (p= 0,040, p< 0,05). PON1 Q192R polimorfizmi açısından değerlendirildiğinde astım grubunda 24 hasta QQ(%70,6), 9 hasta QR(%26,5), 1 hasta RR(%2,9) olarak ve kontrol grubunda 27 QQ (%79,4) 7 QR (%20,6) olarak saptandı. Sonuç olarak, astım atağı sırasında paraoxonase1 düzeyleri inflamatuar süreçe bağlı olarak düşük bulundu. Hasta ve kontrol grubu arası PON1 Q192R gen polimorfizmi açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunamadı. Buna göre PON1 geni Q192R polimorfizmi ile astım arası ilişki bulunamadı.
Özet (Çeviri)
Asthma is chronic and inflammatory disease of the airways. There is a balance between increasing oxidant products released from inflammatory cells and the protective antioxidants during asthmatic attack. In our study, we wanted to prove the relationship between Paraoxonase1 enzyme which is one of the protective mechanisms and asthma attack. Thirty four patients who applied to our clinics due to asthma attack (19 boy, 15 girl) and 34 control group (16 boy, 18 girl) joined to our study. The range of age of asthma group is 8,19 ± 3,61 years and range of age of control group is 8,35± 3,10 years. No differences were found between these two groups with regard to age, sex, body mass index (BMI) and serum lipid profile. It was evaluated that PON1 Q192R polymorphism, lipid profile with calorimetric method and level of serum paraoxonase1 with Rel Assay Elisa method via venous blood samples taken from asthmatic group before medical treatment and control group who joined to our study.B2 agonist, inhale steroid were applied to the asthmatic group and medical treatment including antibiotics were applied to some patients who needed. The level of serum paraoxonase1 enzym was measured again after the treatment. No significant difference was found regarding serum paraoxonase1 level between asthmatic and the healty groups (asthma group before treatment 86,05±47,88IU/L, asthma group after treatment 110,71± 75,83IU/L, control group 87,79± 56,25IU/L ) (p>0,05).