Farklı yemleme stratejilerinin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yavrularının büyümesi üzerine etkisi
The effects different feeding strategy on the growth of young rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
  1. Tez No: 386749
  2. Yazar: ABDULLAH ARVAS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENOL GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, yemleme stratejisi, yem değerlendirme oranı
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışmada; farklı yemleme stratejilerinin, Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss), yavrularının, büyüme, kondisyon ve yem değerlendirme oranları üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmada, ortalama 10.44 ±0.40 g ağırlık ve 10.80 ±0.67 cm boya sahip gökkuşağı alabalığı yavruları kullanılmıştır. Çalışmada her biri 50x100x200 cm ebatlarında 12 adet fiberglas tank kullanılmıştır. Denemede dört ayrı grup, 3 tekerrürlü olarak oluşturulmuştur. Her bir fiberglas deneme tankına 50'şer adet fingerling gökkuşağı alabalığı yavrusu (n=600) konulmuştur. Gruplar, kontrol grubu (G kontrol) haftanın her günü yemlenen grup; Hafta sonu Cumartesi ve Pazar günleri yemlenmeyip, hafta içi yemlenen grup (G Ct-Pz); Pazartesi ve Perşembe yemlenmeyip diğer günler yemlenen grup (G Pzt-Prş) ve bir gün yemlenip bir gün aç bırakılan grup (G Tok-Aç) şeklinde oluşturulmuştur. Çalışma sonunda, ortalama ağırlık ve yem değerlendirme oranları sırasıyla; 83.51 ±5.43 gr ve 1.09 ; 83.50 ±5.97 gr ve 1.15 ; 87.38 ±5.95 gr ve 1.24 ; 76.98 ±4.56 gr ve 1.26 olarak belirlenmiştir. Deneme sonu gruplar ortalama ağırlık bakımından karşılaştırıldığında; en düşük ağırlık artışı, bir gün yemlenen bir gün aç bırakılan grup; haftanın 7 günü beslenen grup ile hafta içi 2 gün (pazartesi-perşembe) ve hafta sonu yemlenmeyen gruplar arasında ortalama ağırlık bakımından istatistik olarak fark olmadığı görülmüştür. (P ? 0.05).Gruplar arasında kondisyon faktörleri değerleri arasındaki farklılık önemsiz bulunmuştur. Sonuç olarak, genç gökkuşağı alabalıklarının haftada 2 gün aç bırakılmasının (G Ct-Pz ve G Pzt-Prş) büyüme performansı üzerine olumsuz etki göstermediği, bir gün yemlenip bir gün aç bırakılan balıklarda büyümeyi olumsuz etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of different feeding strategies on growth, condition and food conversion ratio of young rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) in summer and autumn were determined. At the experiment, 600 rainbow trout with 10.44 ± 2.40 g weight and 10.80 ±0.67 cm length were used. The fish were divided at random into triplicate five groups of 50 fish per tank, 50x100x200 cm. The groups set up as control (G control), no feeding on Wednesday and Sunday (G Pzt-Prş), no feeding on Saturday and Sunday (G Ct-Pz) and feeding every other day (G Tok-Aç). End of the study, mean (±sd) weights and food conversion ratios of groups were determined as 83.51±5.43 g and 1.09; 83.50 ±5.97 g and 1.15 ; 87.38 ±5.95 g and 1.14 ; 76.98 ±4.56 g and 1.26; respectively.