Lider ve astların duygusal zeka faktörleri ile lider üye etkileşimi arasındaki ilişkilere yönelik bir araştırma
A research intended to relationship between leader and member's emotional intelligence factors and leader-member exchange
- Tez No: 386898
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜVEN ORDUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Lider-Üye Etkileşimiz, Emotional Intelligence, Leader-Member Exchange
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Örgütsel Davranış Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Duygusal zeka pek çok alanda olduğu gibi liderlik alanında da oldukça dikkat çeken bir kavramdır. Buradan hareketle, bu tez çalışmasında liderin ve üyelerin duygusal zekalarının lider-üye etkileşim kalitesini lider ve üyelerin kendi algılamaları ile ilişkilerini ve duygusal zekanın lider-üye etkileşim kalitesini açıklamada etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmada lider-üye etkileşim kalitesini ve duygusal zekayı ölçmek için ayrı birer ölçek kullanılmıştır. Bu çalışmada Lider-Üye Etkileşim (LÜE) ilişkisi; etki, katkı, vefa ve profesyonel saygı'yı da içeren çok boyutlu yaklaşımla ele alınmıştır. Lider-Üye Etkileşimi için Liden ve Masyln tarafından geliştirilen çok boyutlu Lider-Üye Etkileşimi Ölçeği (LMXMDM) kullanılmıştır. Duygusal zeka için ise Wong ve Law tarafından geliştirilen WLEIS duygusal zeka ölçeği kullanılmıştır. Duygusal zekayı; kendi duygularını tanıma, başkalarının duygularını tanıma duyguları kullanma ve duyguları yönetme boyutları oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında literatüre uygun olarak, kendi duygularını tanıma ve başkalarının duygularını tanıma boyutları duyguların farkındalığı, duyguları kullanma ve duyguları yönetme boyutları da duyguların yönetimi boyutları olarak yeniden adlandırılmıştır. Duyguların farkındalığı ve duygularının yönetimi boyutlarının lider-üye etkileşimi boyutları üzerindeki anlamlılığı tek tek incelenmiştir. Araştırma Türkiyede bir bölgede gelişmekte olan bir yerel market zinciri çalışanlarına uygulanmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda astların duygusal zekalarının kendi algılarına göre ölçülen lider-üye etkileşim kalitesi arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler tespit edilirken, liderin duygusal zekası ile lider algısına göre ölçülen lider-üye etkileşim kalitesi arasında ilişki tespit edilememiştir. Astların duygusal zekları ve lider-üye etkileşim kalitesine göre oluşturulan regresyon modelinde astların duygusal zekalarının duyguların yönetimi boyutunun lider-üye etkileşim kalitesini açıklamada etkili olduğu görülmüştür. Yapılan araştırmada araştırmanın yapıldığı işletmede, yüksek kalitede ilişki algılayan astların iç grup veya dış grup algısının oluşmasında duygusal zekaları etkili iken, liderler açısından iç grup veya dış grup üyelerinin seçimi kendi duygusal zekaları ile ilişkili değildir.
Özet (Çeviri)
Emotional intelligence is a concept that has gained considerable importance in leadership field as other lots of field. Depending on this notion, the purpose of this study is to investigate whether emotional intelligence of leaders and followers have an effect on leaders and followers perceptions of LMX quality. Two different scales are used in this survey. LMX scale of Liden and Maslyn, LMX-MDM is used which has been constructed by four dimension affect, loyalty, contribution and professional respect. Emotional Intelligence scale of Wong and Law, WLEIS is used. Emotional intelligence model consist of four dimensions which are self emotional appraisal, others emotional appraisal, use of emotion and regulation of emotion. In this study, in order to be consistent with the literature, we combine and rename the self emotional appraisal, others emotional appraisal dimensions to form the emotional awareness dimension, and combine and rename use of emotion and regulation of emotion dimensions to form the management of emotions. The significance Management of Emotions, Emotional Awareness dimensions affect on LMX dimensions are examined. The research was conducted among workers of a retail company in Turkey. The results show that there is a significant relationship between members emotional intelligence and LMX, but there is no relationship between leaders emotional intelligence and LMX. The results of regression analysis indicated that members emotional intelligence dimension, management of emotions, has strong influence on LMX. In this research, the members who perceive high quality LMX, emotional intelligence of members has an impact of these dimensions on being in-group or out-group. But this condition is not valid for leaders.