İhsan Oktay Anar'ın Amat Romanı üzerine söz varlığı incelemesi
A vocabulary analysis on İhsan Oktay Anar's Novel Amat
  1. Tez No: 386913
  2. Yazar: GÜL ŞİRİNOĞLU HAYDARLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENFEL DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Söz Varlığı, Amat, İhsan Oktay Anar, Vocabulary, Amat, İhsan Oktar Anar
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
Bu çalışmada, İhsan Oktay Anar'ın Amat romanının söz varlığının ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle“İhsan Oktay Anar'ın hayatı ve Amat romanı”hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde,“Söz varlığı tanımı ve kapsamı”ele alınmıştır. Söz varlığının içerdiği öğeler ayrıntılı bir biçimde açıklanmıştır. İkinci bölümde, romandaki söz varlığı öğeleri (yabancı sözcükler, çeviri sözcükler, kalıplaşmış sözler, deyimler, atasözleri, terimler, kalıp sözler, tekrar öbekleri, argo ve küfür sözleri, lakaplar ve yerel ağız malzemesi sayılacak sözler) saptanmıştır. Romandaki söz varlığı öğeleri üzerine sözlük çalışması yapılmıştır. Yabancı ve çeviri sözcüklerin anlamları ve romanda geçtikleri cümleler de sayfa numaralarıyla birlikte verilmiştir. Üçüncü bölümde, romandaki söz varlığı öğeleri kavram alanlarına göre sınıflandırılmıştır. İnceleme sonucunda Türkçe'nin zengin anlatım olanaklarını yansıtan söz varlığı saptanmıştır. Saptanan bu söz varlığı öğelerinin, Türkçe'nin gerçek söz varlığının ortaya çıkarılmasına katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the vocabulary of the Novel Amat by İhsan Oktar Anar is intended to state. For this purpose,“the novel Amat by İhsan Oktar Anar and his biography”is described. In the first section,“Vocabulary and Context”is discussed. The elements in the vocabulary are demonstrated.In the second section, the vocabulary in the novel (foreign words, translated words, set phrases and vocabulary, idioms, proverbs, epithets, local language phrases). A dictionary analysis for the elements of vocabulary in the novel is done. The meaning of foreign and translated words and the sentences where the words seen in the novel is given with the number of the pages of the novel. In third section, the elements of vocabulary is classified according to their context. At the end of the analysis, the Turkish vocabulary which reflects the rich expression and verbalism is stated. The elements of the stated vocabulary in the novel is believed to enrich the real Turkish vocabulary via this novel.