Wolff-Parkinson-White Sendromunda atriyoventrikular aksesuar yol lokalizasyonunun 2D Speckle Tracking EKO ile değerlendirilmesi ve EPS ile karşılatırılması
Assesment of the atrioventricular accessory pathway localisation of Wolff-Parkinson- White Syndrome through 2D STE and comparing efficcacy of this method with EPS
  1. Tez No: 386941
  2. Yazar: VÜSAL VELİYEV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOÇ.DR.HASAN KUTSİ KABUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Wolff-Parkinson-White sendromu, Elektrofizyolojik çalışma, 2D Speckle tracking Ekokardiyografi, aksesuar yolak, Wolff-Parkinson-White syndrome, Electrophysiological study, 2D Speckle tracking Echocaridography, accessory pathway Author : Vusal VALIYEV, 1st Lieutenant, MD Counselor :H.Kutsi KABUL, Colonel, Asc. Professor of Cardiology
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET WPW (Wolff-Parkinson White) sendromunun küratif tedavisinde radyofrekans RF (Radyofrekans) kateter ablasyonun güvenli olduğu ve %100 başarı oranlarına ulaştığı bilinmektedir. Aksesuar yolağın lokalizasyonu altın standart yöntem olan EPS (Elektrofizyolojik Çalışma) ile tespit edilmektedir. Noninvaziv yöntemler olan M-Mod EKO, TDI (Doku Doppler Görüntüleme), Doku Doppler strain imaging EKO (Ekokardiyografi) teknikleriyle aksesuar yolağın lokalizasyonunu önceden bilerek EPS sırasında operatöre yardımcı olmak, mapping süresini ve X-Ray maruz kalma süresini azaltmak amacıyla çalışmalar yapılmıştır. Biz de bu çalışmamızda 2D STE (Speckle Tracking Ekokardiyografi) tekniğiyle aksesuar yolağın yerini tespit etmeği ve bu yöntemin etkinliğini EPS ile karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmamıza prospektif olarak 25 hasta dahil ettik. Hastaların hepsinde yüzeyel EKG (Elektrokardiyografi)'de preeksitasyon bulunmaktaydı. EPS işlemi yapılmadan önce tüm hastalara 2D STE ile görüntüleme yapıldı, veriler kaydedilerek offline analizler gerçekleştirildi. Aksesuar yolağın lokalizasyonu cerrahi sınıflamaya göre 5 genel kategoride incelendi. Speckle Tracking EKO ile delta dalğası (δᴏ) başlanğıcı ve pik sistolik strain (εp) arasındaki zaman farkı (Δ δᴏ-εp) ölçüldü. En erken ventrikular aktivasyon saptanan ventrikul segmenti aksesuar yolak lokalizasyonu olarak kabul edildi. 2D STE EKO ile belirlenen lokalizasyonlar EPS sonuçları ile karşılaştırıldı. Aksesuar yolak lokalizasyonunun 2D STE değerlendirmesinin, EPS ile karşılaştırmasından aşağıdaki değerler elde edildi: L-lateral AP (Aksesuar yolak) için sensitivitesi %77,8; spesifitesi %93,8; PPV değeri %87,5; NPV değeri %88,2; tanısal doğruluğu %88. L- posterolateral AP için sensitivitesi %100; spesifitesi %95,7; PPV (Pozitif Prediktif Değer) değeri %66,7; NPV (Negatif Prediktif Değer) değeri %100; tanısal doğruluğu %96. R-lateral AP için v sensitivitesi %90,5; spesifitesi %50; PPV değeri %90,5; NPV değeri %50 ; tanısal doğruluğu %84.R-posteroseptal AP için sensitivitesi %75; spesifitesi %95,2; PPV değeri %75; NPV değeri %95,2; tanısal doğruluğu %92. Midseptal AP için sensitivitesi %50; spesifitesi %91,3; PPV değeri %50; NPV değeri %100; tanısal doğruluğu %92. Bu çalışmamızda, 2D STE'nin WPW sendromunda en erken kontraksiyon olan segmenti saptamada etkin yöntem olduğu görüldü. 2D STE sonuçları EPS sonuçlarıyla iyi koreledir ve aksesuar yolağın yerini saptamada operatöre yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY RF(Rradiofrequency) ablation is known to be safe and had an almost 100% success rate in the curative treatment of WPW (Wolff-Parkinson-White) syndrome. The localization of accessory pathways has been determined by EPS(Electrophysiology Study), which is currently the gold standart procedure. Noninvasive metods, such as M-Mod Echocardiography, TDI (Tissue Doppler Imaging), tissue Doppler Strain imaging technics can determine the localization of accessory pathways without EPS, and may help the operator to guide endocardial mapping, decreased mapping time, and reduced radiation exposure. We aimed in this study to determine accessory pathway through 2 D STE and to compare efficcacy of this method with EPS. We prospectively enrolled 25 patients into our study. All of the patients had preexcitation pattern on their surface ECG (Electrocardiography). Before EPS, we peformed 2D STE (Speckle Tracking Echocardiography) imaging and did offline analysis on the recording data.The accessory pathways were grouped in to 5 categories in accordance with surgical classification of accesssory pathways which was based on anatomic location of the pathways. The time interval (Δ δᴏ-εp) between the onset of delta wave (δᴏ) and the peak systolic strain (εp) was measured. The earliest conraction site or ventricular segment, which has the shortest Δ δᴏ-εp intervalwas accepted as the site accessory pathway localization. The localizations determined by 2D STE were compared with EPS results. The localization of accessory pathways detected by 2D STE versus EPS the following data were obtained:For the L-lateral AP sensitivity was 77.8%; specifity 93.8%; PPV (Positive Predictive Value) 87.5%; NPV (Negative Predictive Value) 88.2%; diagnostic accuracy %88. For L- posterolateral AP sensitivity was 100%; specifity was 95.7%; PPV 66.7%; NPV 100% ; diagnostic vii accuracy96%. For R-lateralAP sensitivity was 90.5%; specifity was 50%; PPV 90.5%; NPV 50% ; diagnostic accuracy 84% . For R-posteroseptal AP sensitivity was 75% ; specifity was95.2% ; PPV 75% ; NPV 95.2%; diagnostic accuracy was 92%. For Midseptal AP sensitivity was 50%; specifity was 91.3%; PPV 50%; NPV 100%; diagnostic accuracy %92 . In the present study, 2D STE clearly demonstrated the earliest contraction site in WPW syndrome. This method correlated well with EPS and can help the operator to determine accessory pathway localization.