Sigorta şirketlerinin risk ölçümünde stres testleri: Türk sigortacılık sektöründe bir uygulama
Stress testing in the risk measurement of insurance companies: An implementation in Turkish insurance sector
  1. Tez No: 387163
  2. Yazar: İSMAİL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASIM ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sigortacılık, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Sigorta Şirketleri, Risk, Riske Maruz Değer, Stres Testi, Insurance Companies, Risk, Value-at-Risk, Stress Testing
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Stres testi, herhangi bir finansal kuruluşun ya da finansal sistemin olağandışı piyasa koşulları altında kırılganlıklarının ölçülmesi amacıyla kullanılan tekniklerin bütünüdür. Stres testleri olağanüstü fakat olması muhtemel olaylar üzerinde durmaktadır. Stres testi uygulamalarında bu tür şokların etkisi duyarlılık analizleri ya da senaryo analizleri yardımıyla ölçülmektedir. Bu çalışmada, Riske Maruz Değer modellerinden Tarihsel Simülasyon ve Monte Carlo Simülasyon yöntemleri kullanılarak Borsa İstanbul'da işlem gören sigorta şirketlerine yönelik stres testi uygulaması gerçekleştirilmiştir. Şubat 2001 Türkiye Krizi ve 2008 Küresel Finans Krizi simüle edilerek sigorta şirketlerinin net döviz pozisyonları ve faiz pozisyonlarına şoklar uygulanmıştır. Stres testinden elde edilen bulgular, sigorta şirketlerinin aynı tarihsel kriz ile karşılaştıklarında olağanüstü durumu atlatarak hayatta kalmaları için gereken ilave sermaye ihtiyacını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Stress testing is the collection of techniques which are used to measure the fragilities of any financial institution or financial system under extraordinary market conditions. Stress tests are focusing on the extraordinary but probable events. The effects of this kind of shocks in the practices of stress test are measured by the help of sensitivity analysis or scenario analysis. In this study, a stress testing implementation was carried out for the insurance companies available in the Istanbul Stock Exchange by using Historical Simulation and Monte Carlo Simulation methods from the Value at Risk (VaR) models. By simulating the February 2001 Turkey Crisis and 2008 Mortgage Crisis, shocks were applied to net foreign currency positions and interest positions of insurance companies. The findings of the stress test demonstrates the additional capital need which is necessary for staying alive by overcoming the extraordinary situation if the insurance companies encounter with the same historical crisis.