İzmir banliyö sisteminin panel veri aracılığı ile değerlendirilmesi
Assessment of izmir commuter rail system by using panel data
  1. Tez No: 387273
  2. Yazar: SAMET ŞEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YALÇIN ALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Banliyö Sistemi, Karşılaştırmalı çalışmalar, Panel Veri Analizi, Toplu Taşıma, Commuter rail system, comparative study, longitudinal survey, public transportation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tez çalışması ile İzmir Banliyö Sistemi'ni (İZBAN) kullanan yolcuların profil değişimlerinin, yolculuk davranışlarındaki değişimlerin ve raylı sistemden memnuniyetlerindeki değişimlerin bulunması hedeflenmektedir. Tez çalışması için anket uygulamasına gidilmiştir. Altı İZBAN istasyonunda iki dalga anket çalışması yapılmıştır. Yolculara kişisel bilgileri, yolculuklarının başlangıç ve bitiş noktaları, banliyö sistemi öncesi ulaşım türü seçimleri, şu anki yolculuk bilgileri ve sistemden memnuniyetleri ile ilgili sorular sorulmuştur. Çalışma sonucunda; hangi sosyo-ekonomik sınıftaki insanların İZBAN'ı tercih ettiği, yolcuların başlangıç-son noktaları, İZBAN'ın ulaşım türleri üzerindeki etkisi ve detaylı olarak memnuniyet verilerine ulaşılmıştır. Ayrıca iki durumlu logit model, sıralı probit model ve tesadüfi etkili model oluşturularak (random effect models); özel araca sahip olmayı hangi değişkenlerin etkilediği, uzun mesafeli yolculuk yapmayı hangi değişkenlerin etkilediği ve memnuniyeti etkileyen değişkenlerin bulunması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the changes in profile, trip behaviors and railway satisfaction of the passengers who travel by Izmir Commuter Rail System (IZBAN) has been investigated. Two wave trip surveys were conducted at six IZBAN stations for the thesis. Passengers were asked about their socio-economic characteristics, trip origin and destination points, mode choice before IZBAN, current trip information and satisfaction degrees from commuter rail. As a result, the passengers who prefer IZBAN, origin and destination points of the passengers, IZBAN's impact on transport modes and detailed satisfaction data were obtained. Also, the factors that affected car owner-ship, making long distance trips and satisfaction were determined by using binary logit model, ordered probit model and random effect model.