Aminopirimidin türevlerinin bazı açil ve alkil halojenürler ile reaksiyonlarının incelenmesi
Investigation of reactions of amino pyrimidine derivatives with some acyl and alkyl hali̇des
- Tez No: 387436
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLBİYE KÖKBUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Pirazolo-[1, 3-c]pirimidin, Aminopirimidin, Amit, Nükleofil Açil Yerdeğiştirme Reaksiyonları, Pyrazolo-[1, 5-c]-pyrimidine, Aminopyrimidine, Amide, Nucleophilic Acyl Substitution Reactions
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada başlangıç maddesi olarak kullanılan aminopirimidin-2-on/-tiyon bileşikleri (B1-B5) literatüre göre sentez edildi. Bu bileşiklerden B1, B3, B4 bileşiğinin kloroasetil klorür ile nükleofil açil yerdeğiştirme reaksiyonları sonucu asetamit türevi bileşikler sentez edildi. B2, B5 Bileşiklerinin sodyum asetat varlığında kloroasetil klorür ile reaksiyonundan ise pirazolo-[1,5-c]pirimidin türevi bileşikler sentez edildi. B1, B3, B4 Bileşiklerinin izoftaloil klorür ile reaksiyonundan ise çeşitli benzen-1,3-dikarboksiamit bileşikleri sentez edildi. Ayrıca B3, B4, B5 bileşiklerinin kloraseton ile reaksiyonundan halka kapanması sonucu yeni pirazolo-[1,5,c]pirimidin türevi bileşikler sentez edildi. Sentez edilen bileşiklerin yapıları Elementel Analiz, IR ve NMR spektroskopisi yardımıyla aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aminopyrimidine-2-one/-thione compounds which were used as a starting materials in this study, synthesized according to literature. Nucleophilic acyl substitution reactions of these compounds B1, B3, B4 with chloroacetyl chloride resulting acetamide derivative compounds were synthesized. Reactions of B2, B5 compounds with chloroacetyl chloride in the presence of sodium acetate, pyrazolo-[1,5-c]pyrimidin derivatives were synthesized. Various benzene-1,3-dicarboxamide compounds were synthesized by reactions of B1, B3, B4 compounds with isophthaloyl chloride. Moreover, cyclization reactions of B3, B4, B5 with chloroacetone, novel pyrazolo-[1,5-c]pyrimidine compounds were synthesized. Structures of newly synthesized compounds were confirmed by elementel analysis, IR and NMR spectra