Zemin iyileştirilmesinde jet grout yöntemi ve uygulamaya yönelik proje çalışmaları
The jet grouting method in soil improvement and application – oriented project work
- Tez No: 387489
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACI BEKİR KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: zemin iyileştirme, jet grout, jet grout kolonu etki alanı, soil improvement, jet grouting, jet grouting domain
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Yapı yükleri ve/veya zemin koşullarına bağlı olarak temel zemininde, taşıma gücünde yetersizlikler, yüksek oturma değerleri ve sıvılaşma problemleri yaşanabilmektedir. Bu tip problemlere sahip zeminlerde iyileştirme yöntemleri ile soruna yerinde çözüm üretilebilmektedir. Bu tez çalışması kapsamında, zemin iyileştirme yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir. Son yıllarda taşıma gücü, oturma ve sıvılaşma problemlerinin çözümünde etkin olarak kullanılan jet grout yöntemi tez kapsamında detaylı olarak anlatılmıştır. Özel olarak taşıma gücü ve oturmalar açısından problemli olan turbalık ve bataklık zeminler üzerinde inşa edilmiş olan Kayseri ili, Anbar bölgesindeki Alibeyoğlu Hırdavat A.Ş. Binası zeminini iyileştirme yöntemi olarak Jet Grout seçilmiştir. Tezin ana hedefi jet grout kolonlarla sağlanan iyileştirmenin kolon merkezinden itibaren etkili olduğu bölgenin belirlenmesidir. Çalışmada kolon merkezinden 'D ve 1,5D' mesafede SPT deneyleri içeren sondaj çalışmaları ile jeofizik çalışmalar yapılarak etki bölgesi belirlenmeye çalışılmıştır. Jet uygulanmayan bölgedeki çalışmalar ile uygulanan bölgedeki deneysel çalışmalar karşılaştırılmış. Çalışmalardaki sonuca göre çalışma yapılan zemin koşulları için iyileştirilmiş alan olarak yaklaşık 2D'lik bir etki alanı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Building loads and / or the foundation, depending on the ground conditions, the inability to transport power, values and liquefaction problems may occur due to high living. Solution to the problem with the site in ground improvement methods have such problems can be produced. In this thesis, information about soil improvement methods are given. Carrying capacity in recent years to solve the problems of living and liquefaction are described in detail the scope of the actively used jet grouting method thesis. Specifically in terms of carrying capacity and settlement, which was built on the peat bogs and swamps floors problematic province of Kayseri, in Anbar Alibeyoğlu Tools Inc. Building was chosen as a method of improving the ground Jet Grouting. The main objective of the thesis of the improvements provided by the jet grout columns from column center to determine the area to be effective. Working from the center column "D and 1,5D 'in effect made by drilling geophysical studies including from the SPT has been determined. Jet experimental studies in the region have been compared in studies performed with untreated areas. According to the results of the work area for improved working conditions were determined to be a floor made about 2D domain.