Yüksek frekanslı indüksiyon jeneratörü ile toz metal parçaların sinterlenmesi
Ultra high frequency induction heated sintering of powder metals
- Tez No: 387591
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR ÇAVDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alümina, alüminyum, alüminyum oksit, bor karbür, toz metalürjisi, ultra yüksek frekanslı indüksiyon ile sinterleme, Alumina, aluminium, aluminium oxide, boron carbide, powder metallurgy, ultra high frequency induction heated sintering
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, saf ve bor karbür takviyeli alüminyum tozlarının 1,12 kW güç ile, saf ve bor karbür takviyeli alümina tozlarının 1,96 kW güç ile 900 kHz'lik indüksiyon jeneratörü kullanılarak sinterlenmesi incelenmiştir. Alüminyum ve alüminyum esaslı toz metaller açık atmosferde 3 MPa basınç altında tek eksenli soğuk olarak preslenerek, alüminyum oksit ve alüminyum oksit esaslı toz malzemeler 3 MPa basınç altında, grafit kalıp içerisinde ve açık atmosferde tek eksenli sıcak preslenerek şekillendirilmiştir. Elde edilen alüminyum matrisli numuneler, ultra yüksek frekanslı indüksiyon sistemi ile 6000C ve 6300C sıcaklıklarında ve 30 saniye bekleme sürelerinde, alüminyum oksit matrisli numuneler 16000C sıcaklıkta 20 dakika bekleme süresinde sinterlenmiştir. Elde edilen saf ve bor karbür takviyeli alüminyum ve alüminyum oksit parçaların mekanik özellikleri incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucu toz metal (TM) parçaların başarılı şekilde indüksiyon ile sinterlendiği görülmüştür. Mekanik özellikler, mikroyapı özellikleri sertlik ve yoğunluk değerleri incelenmiş ve karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the sintering of pure Al and boron carbide reinforced Al and the sintering of pure and boron carbide reinforced alumina was researched by using induction generator which has 1.12 kW and 1.96 kW with 900 kHz frequency respectively. Al and Al-based powder metals were shaped by using uniaxial cold press, Alumina and alumina based powder materials were shaped in graphite mold by using uniaxial hot press under 3 MPa in open air. Acquired Aluminum matrix specimens were sintered under 600oC and 630oC temperature with 30 seconds waiting period and Aluminum matrix specimens were sintered under 16000C with 20 seconds waiting period. Mechanical properties of obtained pure and boron carbide reinforced Aluminum and Alumina specimens were inspected. As result of this research, its observed that powder metal specimens can be sintered by induction successfully. Mechanical properties, microstructural properties, hardness and density values were inspected and compered with each other.