Arap basın dilinde sık kullanılan fiiller ve sıklık dereceleri
The frequency degrees of verbs being usedin Arabic journals
- Tez No: 387710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP CİVELEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fiil, Gazete, Sıklık derecesi, Verb, Journal, Arabic, Frequency Degree
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Arapça gazetelerde kullanılan fiillerin sıklık derecelerinin belirlenmesi; dışa-rıdan dil üzerine konuşmaktan öte, dilin bizzat içinden yola çıkarak bir sonuca ulaş-mak, yani somut bir gerçeklikten hareket ederek bir bilgiye varmak demektir. Bu tez bu bakımdan önemlidir.Çalışmamız dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öncelikle fiil sözcüğünün anlamı ve onu diğer sözcük çeşitlerinden ayıran özelliklerini ortaya koy-duktan sonra Arapça gazetecilik tarihi hakkında kısa bir bilgi verdik. Daha sonra araştırmamız ve çalışmamızın temelini oluşturan gazete metinlerini sıraladık.İkinci bölümde de birinci bölümde verdiğimiz metinlerden seçtiğimiz fiilleri listeler halinde sıraladık. Üçüncü bölümde fiilleri sıklık dereceleriyle birlikte sunduk. Dördüncü bölümde Hartmut Bobzin tarafından hazırlanmış olan On The Frequency Of Verbs In Modern Newspaper Arabic makalesindeki fiillerin sıklık dereceleri ile bizim ça-lışmamızdaki fiillerin sıklık derecelerini karşılaştırarak ortaya çıkan sonuçları değer-lendirdik.Böylece bu çalışmayla Arapça gazetelerde kullanılan fiillerin sıklık dereceleri belirlenmiştir. Bununla kullanımı zamana bağlı olarak azalan-artan, yeni ortaya çı-kan-artık kullanılmayan fiiller tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The idendification of frequency of verbs being used in Arabic newspapers; beyond talking about the language from the outside, reaching a result by the way of setting forth inside the language itself, that is to say moving from the concrete reality to reach knowledge. This kind of strategy is important for this thesis.Our study is composed of four main parts. In the first part, after defining the meaning of fiil (verb) word and putting forward the features which distinguish it from the other kinds of word , we presented a brief information about the Arabic journalism history. Later we enumerated the journal texts wich form the base of our research and study. In the second part we enumerated the fiils (verbs) selected from the journal texts having already been presented in the first part of this study. In the third part we presented the fiils (verbs) along with their frequency degrees. In the fourth part we have compared and contrasted the the frequency of verbs which takes place in the ?On The Frequency Of Verbs In Modern Newspaper Arabic? article written by Harmut Bobzin and the frequency of verbs in our study. Doing this compare and contrast we assesed the results came forward.Thus, by this study the frequency degrees of verbs in Arabic newspapers is identified. In this way, the verbs which their usage decreasing-increasing, appearing newly ,no longer being used depending on the time are identified.