Arap dilinde atıf harfleri: Anlamı ve kullanımı konusundaki ihtilaflar
Attribution particles in the Arabic language: Disputes over their meaning and usage
  1. Tez No: 926915
  2. Yazar: CELAL ŞİRİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR KINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Arap dili, Nahiv, Hurûfu'l-Meʿânî, Atıf harfleri, İhtilaf, Arabic Language, Grammar, Letters of meaning, Conjunction letters, Dispute
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Arap dilinde harf, tek başına bir anlam ifade etmemekle beraber Arapça söz dizimi içinde isim ve fiille kombine edildiğinde geniş bir anlam çeşitliliği ifade etmesi, onu dilde önemli bir konuma yerleştirmiştir. Bu sebeple harf konusu zamanla hurûfu'l-meʿânî adı altında müstakil bir ilmi disipline dönüşmüştür. Hurûfu'l-meʿânînin bir bölümü olan atıf harfleri ise çok kullanım ve anlam çeşitliliği bakımından ayrı bir öneme haizdir. Atıf harfleri konusunda dilciler arasında genel bir kanaat mevcuttur. Fakat bu, dilcilerin bir kesiminin görüşlerini yansıtmaktadır. Gerçekte ise atıf harflerinin sayıları, anlamları ve kullanım biçimleri konusunda dilciler arasında birçok ihtilaf bulunmaktadır. Bu çalışmada cümledeki anlamı doğru tespit etme konusunda kritik öneme sahip olan atıf harfleri; sayıları, anlamları ve kullanım biçimleri konusundaki ihtilaflar bakımından ele alınmıştır. Atıf harfleri konusundaki ihtilafların olumlu yanı ise geriye büyük bir akademik birikim bırakmasıdır. Bu çalışma, atıf harfleri konusundaki ihtilafları ele alarak bu konudaki ihtilafların geriye bıraktığı birikimi akademik literatüre kazandırmayı, ihtilafların gerekçelerine işaret ederken konu hakkında standart bir görüşün olmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Dini metinleri anlamlandırma ve yorumlamadaki kritik önemi, atıf harflerini nahiv ilminin yanı sıra, özellikle fıkıh ve tefsirin de önemli bir tartışma konusu haline getirmiştir. Bu yüzden çalışmamıza günümüz akademik çalışmaları ve nahiv kitapları dışında meʿânî'l-Kur'ân, hurûfu'l-meʿânî, tefsir ve fıkıh usülü eserleri de kaynaklık etmiştir.
Özet (Çeviri)
In the Arabic language, the particle, while not conveying meaning on its own, acquires significant importance when combined with nouns and verbs within Arabic syntax, as it expresses a wide range of meanings. Consequently, the study of particles has evolved into an independent scholarly discipline known as letters of meaning. Among the letters of meaning, conjunction letters hold particular significance due to their extensive usage and variety of meanings. There is a general consensus among linguists regarding conjunction letters, but this represents only the views of a specific group of scholars. In reality, there are numerous disagreements among linguists regarding the number, meanings, and usage of conjunction letters. This study addresses the conjunction letters, which are crucial for accurately determining meaning within a sentence, focusing on the disputes concerning their number, meanings, and usage. The positive aspect of these disagreements is that they have contributed to a substantial academic legacy. This study aims to incorporate the academic contributions resulting from these disputes into scholarly literature, highlighting that there is no single, standard view on conjunction letters while also exploring the reasons and justifications behind the disagreements. The critical importance of conjunction letters in interpreting and understanding religious texts has made them a significant topic of discussion not only in Arabic grammar but also in Islamic jurisprudence and Qur'anic exegesis. Therefore, in addition to contemporary academic studies and grammar books, this study also draws on works related to meʿânî'l-Qur'an, letters of meaning, Qur'anic exegesis, and the principles of Islamic jurisprudence.