Physalis peruviana L. meyvesinin (Altın çilek) akut ve subkronik toksik etkilerinin değerlendirilmesi
The evaluation of acute and subchronic toxic effects of Physalis peruviana L. fruit
  1. Tez No: 387823
  2. Yazar: BAŞAK ÖZLEM PERK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNEM ILGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Physalis peruviana L, altın çilek, subkronik toksisite, akut toksisite, genotoksisite, Physalis peruviana L, Golden Strawberry, subchronic toxicity, acute toxicity, genotoxicity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Altın çilek' antiseptik , diüretik, analjezik ve antidiyabetik amaçlarla kullanılan ve ülkemizde de tüketimi giderek artan Solanaceae familyasın a ait Physalis peruviana L. bitkisinin meyveleri dir . Bu çalışmada Physalis peruviana meyve suyu ekstresinin genel teşhis reaksiyonları ile yapısının aydınlatılmasının ardından in vitro genotoksisite testi, sıçanlarda akut ve subkronik toksisite çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Physalis peruviana L. meyve suyunda yapılan teşhis reaksiyonları sonuçlarına göre karbonhidratlar, kardiyotonik glikozitler, saponinler, protein, karotenoitler, poliüronitler ve alkaloitlere rastlan dı. Akut toksisite çalışmasında yüksek doz Physalis peruviana meyve suyu ekstresinin uygulanması sonucu herhangi bir toksikolojik göstergeye rastlanmadı. Subkronik toksisite çalışmasın da ise kan değerleri ile biyokimyasal parametreler ölçülerek Physalis peruviana meyvesinin genetik hasarı indüklemediği , her iki cinsiyet için de hematolojik, karaciğer ve böb rek toksisitesinin gelişmediği gözlendi. Fakat kardiyak hasarın göstergelerinden biri olan troponin I dişilerde sadece düşük doz grubumuzda kontrol grubuna oranla anlamlı yüksek değerler elde edil irken erkeklerde yüksek doz grubumuz kontrol grubuna oranla anlamlı artmış değerler elde edildi. Troponin T değerleri açısından ise yine erkeklerde tüm doz gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı bir artış gözlendi. Ayrıca, erkeklerde yüksek doz grubumuzda potasyum sev iyelerinde artışın olması ve elektrokardiyogram kayıtlarında da iskemi tablosunun gözlenmesi olası bir miyokardiyal hasarı düşündürmektedir. Gruplara ait histopatolojik kesitler de bu sonuçları destekler niteliktedir. Physalis peruviana meyve suyu ekstresinin erkek yüksek doz grubunda belirgin olarak o rtaya çıkan kardiyak bulgular , kardiyotonik glikozitler olan dijital glikozitlerce ortaya çıkan bradikardi, hiperkalsemi, elektrokardiyogram değişiklikleri gibi kardiyak belirtiler e benzer profil çizmektedir. Sonuç olarak çalışmamızda saptanan P hysalis per uviana L. meyvesinin kalp üzerine toksik etkisinin içeriğinde de teşhis edilmiş olan kardiyotonik glikozitlerden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Golden Strawberry whose consumpit on is increasing in our country , fruits of Physalis peruviana L. Pla nt belongs to Solanaceae family , is used for antiseptic, diuretic, analgesic and anti - diabetic purposes. In this study , genotoxicity test, acute and subchronic toxicity studies have been performed after clarification of the structure and the overall diagnostic reactions of Physalis peruviana fruit juice extract . According to the results of diagnostic reactions in Ph ysalis peruviana L. fruit juice ; carbohydrates, cardiotonic glycosides, saponins, proteins, carotenoids, and alkaloids polyneuropathies were found. In Acute toxicity study , any toxicological indicator s were not found againts the implementation of a high dose of Physalis peruviana fruit juice extract . By measuring the blood values and biochemical parameters in subchronic toxicity study, it has been observed that Physalis peruviana fruit juice extract did not induced the genetic damage and hematological, hepatic and renal toxicities did not developed for both genders. But in troponin I which is one of the indicators of cardiac damage; significantly increased values were obtained in high - dose group of males when compare with control group while significiantly higher values were obtained only in the low - dose group females when compare wi th control group. According to T values ; significiant increase was observed again in all dose group of males when compare with the control group. Furthermore, increasing in potassium levels and observation of ischemia table in electrocardiogram recordings preoccupy a possible myocardial injury. As the result of Physalis peruviana fruit application ; cardiac findings in high - dose group of males significiantly create a smilar profile with cardiac symptoms such as hypercalcemia, electrocardiogram changes and br adycardia is emerged by digital glycosides which are cardiotonic glycosides.