Çocuklarda hipertansiyon ile uyku ilişkisinin araştırılması
The relationship between hypertension and sleep disorder in children
  1. Tez No: 387824
  2. Yazar: RAMAZAN PIÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BASRİ ÜSTÜNBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Nöroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Family Medicine, Neurology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, uyku bozuklukları, Çocuklarda Uyku Ölçeği, Çocukların Uyku Alışkanlıkları Anketi, Hypertension, Sleep Disorders, Pediatric Sleep Questionnaire (PSQ), The Childrens Sleep Habits Questionnaire(CSHQ)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışma Kayseri ilindeki 6-18 yaş okul çocuklarında, kan basıncı yüksekliği ile ilişkili uyku bozukluklarının tespiti amacıyla yapıldı.Metot: DAMTCA II (Determination of Anthropometric Measurement in Turkish Children And Adolescent) çalışmasında yaşa göre kan basıncı ? 95 persentil olan 284 öğrenciden, ulaşılan 107 öğrencide (53'ü erkek{%49.5}, 54'ü kız{%50.5})yapılan bir araştırmadır.Öğrencilerin kişisel antropometrik ölçümleri ve kan basıncı ölçümleri yapıldı. Öğrencilerden uyku alışkanlıklarının ve uyku ile ilgili problemlerinin sorgulandığı iki ayrı uyku anketi doldurmaları istendi(Pediatric Sleep Questionnaire; Çocuklarda Uyku Ölçeği- The Children's Sleep Habits Questionnaire; Çocukların Uyku Alışkanlıkları Soru Formu).Bulgular: Sistolik hipertansiyon 9 (% 8.8), diastolik hipertansiyon 7 (% 6.9), sistolodiastolik hipertansiyon 6 (% 5.9) olarak bulundu. Normotansif öğrencilerin sayısı 80 (% 78.4) idi. Toplam 102 öğrenciden 22'sinin kan basıncı değerleri DAMTCA II çalışmasının 95 persentil değerinin üzerinde tespit edildi.(5 öğrenci kan basıncı ve antropometrik ölçümlere katılmadı.)Araştırmada; hipertansiflerde bel çevresi, boyun çevresi ve vücut kitle indeksi ölçümleri anlamlı olarak yüksek bulundu.Çocukların uyku alışkanlıkları sorularında; hipertansiflerin karanlıktan ve yalnız uyumaktan daha fazla korktuğu gözlendi.Çocuklarda uyku ölçeği sorularının, hipertansif olan ve olmayanlara göre karşılaştırılmasında hipertansiflerin baş ağrısıyla uyanma problemi daha fazla bulundu. Gündüz uykululuk , solunum problemleri normotansiflerde fazla iken; Horlama şiddeti, huzursuzluk ve ağızdan solunumun hipertansiflerde fazla olduğu görüldü.Sonuç: Çalışmamızda kan basıncı değerlerinin bel çevresi, boyun çevresi, vücut kitle indexi ile beraber arttığı görüldü. Fakat uykuda solunum bozukluğu, parasomni, hipersomni, insomnia gibi uyku bozuklukları açısından normotansif ve hipertansif çocuklar arasında anlamlı fark gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to determine sleep disorders related to hypertension in 6-18 years old children in Kayseri.Method: The sample size consist of 107 (53 male {49.5%}, 54 female {50.5%}) children out of 284 whose blood pressure is 95 percentil according to DAMTCA II (Determination of Antropometric Measurement In Turkish Children and Adolescent).The demographic characteristic antropometric measurement and blood pressure measurements was made.The students were asked to fill in two different questionnaire in which there are questions related to their sleep habits and sleep disorders (Pediatric Sleep Questionnaire (PSQ), the Children?s Sleep Habits Questionnaire(CSHQ)). Also anthropometric measurements and blood pressure measurements were assesed.Results: The prevelance of sistolic hypertension, diastolic hypertension, sistolodiastolic hypertension were 9 (8.8%), 7 (6.9%), 6 (5.9%) respectively in our study group(n=102). The prevelance of normotansive students was 80 (78.4%) (5 students didn?t participate in measurements of blood pressure and anthropometric measurements).Additionally, we found that waist circumference, neck circumference and body mass index were higher in hypertensive than normotensive.It was observed in children?s sleep habits questions that hypertensive children were afraid of darkness and sleeping alone more.In comparision of hypertensive and normotensive children waking up with headache was higher in hypertensive children.Snoring intensity, disturbance and mouth breathing scores were higher in hypertensive children were daytime sleepness and breathing problems normotensive children.Conclusion: In our study, ıt was observed that blood pressure measurements increased with waist circumference, neck circumference and body mass index. We could not find any difference between hypertensive and normotensive children for sleep disorders of sleep-disordered breathing, parasomnia, hypersomnia, insomnia.