Tütkiye'de sivil toplum kuruluşları-kamu bürokrasisi etkileşimi
Interaction between non government organizations and public bureaucracy in Turkey
  1. Tez No: 387884
  2. Yazar: GÖKHAN TUNCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR BAHARÇİÇEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Bürokrasisi, Sivil Toplum Kuruluşları ve Etkileşim, Public Administration, non- government organization and interaction
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Dünyada ve Türkiye'de hızlı nüfus artışı ve göç olgusu ile birlikte kentli nüfusta önemli bir artış olmuş ve de olmaktadır. Kentli nüfusun artışı kırdaki toplumsal yapıdan ve ilişkiler ağından farklı bir yapı ve ilişkiler ağının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Kentlerde ortaya çıkan farklı toplumsal yapı ve ilişkiler ağı içerisinde bazı nedenlerden dolayı insanlar kendilerine yeni aidiyet kapıları arama ihtiyacı duymaya başlamıştır. Kır ortamındaki aile, komşuluk, akrabalık bağlarının oluşturduğu birincil ilişkiler ağının oluşturduğu toplum yapısından farklı özelliklere sahip kentsel ortamda ortaya çıkan ilişkiler ağının biçimlendirdiği yeni tür örgütlenmeler ortaya çıkmıştır. Sivil toplum örgütleri, kentsel ortamda ortaya çıkan ve ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel alanda faaliyet gösteren çok yönlü örgütlenmelerdir. Batıda ortaya çıkan sivil toplum kuruluşlarının ekonomik ve siyasal alandaki bazı işlevleri Türkiye'nin kültürel değerlerine yabancı olsa da sosyal ve kültürel alandaki işlevlerinin Türk toplumunun kültürel değerlerine yabancı olmadığı görülmektedir.Türkiye'de sivil toplum kuruluşları ortaya çıkış ve gelişim sürecinde birçok kişi, grup, kurum ve kuruluşla ilişki içerisinde olmuş ve de olmaktadır. Türkiye'nin yönetim yapısında önemli bir yeri bulunan kamu bürokrasisi, sivil toplum kuruluşlarının ortaya çıkış ve gelişim süreçlerinde yoğun bir ilişki içerisinde bulunduğu kurumlardan biridir. Sivil toplum kuruluşları ile kamu bürokrasisi arasındaki ilişki ve etkileşim; sadece ilişki ve etkileşimde bulunan bu kurum ve kuruluşları değil Türkiye'nin siyasal, ekonomik ve sosyo- kültürel hayatında yer alan birçok kişi, grup ve kuruluşu önemli ölçüde etkilemiştir. Bu çerçevede sivil toplum kuruluşları ile kamu bürokrasisi arasındaki etkileşim konusu Türkiye'nin toplum ve siyaset yapısının geleceğini belirleyebilecek öneme sahip bir konumdadır. Türk kamu bürokrasisinin siyaset kurumuyla olan ilişkisinin demokratik kurallara göre yeniden düzenlenmesinde sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir. Yapılan bu araştırma bir yönüyle Türk demokrasi tarihinin farklı bir yönden yeniden değerlendirilmesi amacı da taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
With the rapid population increase and immigration phenomenon in the world and Turkey, there has been a considerably increase in the urban population. The increase in the urban population has led to a different structure and a network of relations than that of rural population. People started to feel the need of a new belonging ways due to some reasons in the different social structure and the network of relations arising in the urban. New kinds of organizations shaped by the network of relationships in the urban environment which is different from the social structure defined by primary relationships of family, neighborhood and kinship in rural environments have aroused. Non- government organizations are multi functional organizations emerged in urban environment and working in economical, political, social, cultural areas. Although some functions in the area of economy and society of the western Non- government organizations are alien to the cultural values of Turkey, it seem that their social and cultural functions are not alien to the cultural values of Turkish society.Non- government organizations in Turkey have been in close relations with many people, group, institutions and bodies during their emergence and development processes. Public bureaucracy which has an important place in the management structure of Turkey is one of the bodies with which Non- government organizations have close relation during their emergence and development processes. The relationship and interaction between the NGOs and public bureaucracy have enormously affected not only these institutions which are in relation and interaction but also many people, groups and institutions in the political, economical and socio-cultural arena of Turkey. In this conjunction, the issue of interaction between public bureaucracy and Non- government organizations has an important place to determine the future of social and political structure in Turkey. There are important responsibilities for the Non- government organizations in the adjustment of the relations between the Turkish public bureaucracy and political institutions according to democratic rules. In one respect, this study aims to evaluate Turkish democracy history from a different perspective.