Yönetimden yönetişime geçiş süreci: Türkiye'de yönetişimin yerel yönetim alanındaki uygulama örnekleri
Management to governance timer: Examples of applications in the local governance area of governance in Turkey
  1. Tez No: 678298
  2. Yazar: SİBEL DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Değişim, Geleneksel Kamu Yönetimi, Yeni Kamu Yönetimi, Yönetişim, Yerel Yönetişim, Change, Traditional Public Administration, New Public Administration, Governance, Local Governance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Geleneksel yönetim anlayışının, yeterliliğini ve önemini kaybetmesi sonrasında 1980‟li yıllarda kamu yönetimine hakim olmaya başlayan paradigma Yeni Kamu Yönetimi anlayışı olmuştur. Geleneksel yönetim anlayışının uygulamalarına eleştiri niteliğinde ortaya çıkan YKY anlayışı, müdahaleci devlet anlayışını savunan, Weberyan bürokrasi modelinin benimsediği katı, kapalı, hiyerarşik kamu yönetimi anlayışı yerine, minimal devlet yapısını savunan, kamuda esnek, piyasa odaklı, açık ve şeffaf bir yönetim biçimi öngörmüştür. Kamu da etkinlik ve verimliliğin sağlanması için özel sektör yönetim tekniklerinin kamuya uyarlanması gerekliliği üzerine durmuştur. Vatandaşa kaliteli mal ve hizmet sunumu sağlayarak, artan taleplerini karşılamaya çalışmıştır. Yeni kamu yönetimi anlayışının da beklenen talepleri tam manasıyla karşılayamaması ve belli konularda yetersiz kalması, yeni dünya düzeninde vatandaş ile devlet iletişiminin güçlendirilmesi gerekliliğinin anlaşılması, vatandaşın yönetime aktif katılımını esas alan ve yerindeliği ön plana çıkaran bir yaklaşım olarak“Yönetişim”i ortaya çıkartmıştır. Yönetişim, devlet, özel sektör, halk, sivil toplum kuruluşları, meslek grupları vb. gibi çok çeşitli kesimden insanların karşılıklı iletişim ve etkileşim halinde olarak yönetime katılımını amaçlamakta ve böylece çok aktörlü bir yönetim yapısı öngörmektedir. Bu çerçevede kamu da „yönetim‟ den , „yönetişim‟ e doğru bir eğilimin söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Yönetişim; birlikte yönetim, karşılıklı yönetim, beraber yönetim gibi anlamlara gelmektedir. GKY anlayışı ile tek etkin yapı devletti. YKY anlayışı ile devletin tek etkin yapısı kırılarak sisteme özel sektör de dâhil edildi. Yönetişimle birlikte de üçüncü bir aktör olarak devlet-özel sektör sistemine vatandaş dâhil edilerek çok aktörlü bir yönetim yapısına geçiş sağlandı. Yönetişim, YKY anlayışının daha kapsamlı ve gelişmiş bir versiyonudur, başka bir deyişle de bir üst model yönetim yaklaşımıdır.
Özet (Çeviri)
The New Public Administration approach began to dominate public administration in the 1980s following the loss of traditional public administration's importance and competence. The understanding of New Public Administration that emerged as a criticism of the practices of the traditional public administration envisaged a flexible, market-oriented, open, and transparent public administration in the public sector, which defends minimal state rather than the strict, closed, hierarchical public administration approach adopted by the Weberian bureaucracy model. It emphasized the necessity of adapting private sector management techniques to the public to ensure efficiency and productivity in the public sector. It meets the increasing demands of citizens by providing quality goods and services. As the new public administration approach cannot fully meet the expected demands and is insufficient in specific issues, the understanding of the necessity of strengthening the communication between citizens and the state in the new world order has revealed 'Governance' as an approach that is based on active participation and expediency of the citizen in the public administration. Governance aims to involve people from various segments of society in mutual communication and interaction such as government, private sector, people, non-governmental organization, professional groups, and so on, thereby foreseeing a multi-actor administration structure. In this context, we can say that there is a trend from“administration”to“governance”in the public administration. Governance refers to mutual administration and joint administration. The state was the only effective structure with the traditional public administration approach. Thanks to the New Public Administration, the state's only effective structure was broken, and the private sector was included in the system. Due to the governance, citizens were included in the state-private sector system as a third actor, and transition to a multi-actor management structure was achieved. Governance is a more comprehensive and advanced version of the New Public Administration approach; in other words, it is a top model administration.