Parkinson'lu hastalarda konvansiyonel yöntemlerle portable balans sisteminin denge üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparing the effects of conventional methods to portable balance systems on balance in parkinson patients
  1. Tez No: 387959
  2. Yazar: FİLİZ ALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM ŞENEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Parkinson, Balance rehabilitation, Portable Balance system
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Parkinson hastalığı (PH) , kişinin fonksiyonel durumunda, bağımsı z lığında ve yaşam kalitesinde ilerleyici kayıp ile seyreden kronik bir hastalıktır. PH‟de zaman içerisinde gelişen bradikinezi, rijidite, tremor gibi nörolojik semptomlar, ortaya çıkan solunum, konuşma, yutma, denge ve yürüme problemleri gibi sorunlar hastaların hayat kalitesini olumsuz yönde etkile mektedir. PH‟de ideal tedavi stratejisi farma kolojik tedavinin egzersiz tedavisi ile birleştirilmesidir. Böylece hastaların klinik özürlülüğün azalması ve daha iyi bir yaşam kalitesinin elde edilmesi mümkün olabilmektedir. Postüral in stabilite PH‟nin en fazla özürlülük yaratan ve tedaviye en az yanıt veren ana bulgusu dur.Düşme ve postüral refleks problemleri nedeniyle kırık riski Parkinson‟lu hastalarda diğer tıbbi durumlara göre anlamlı olarak artmıştır. Bu çalışmanın amacı Parkinson‟lu hastalarda konvansiyonel olarak uygulanan rehabil itasyon programına ek olarak verilecek denge e gzersizleri ile konvansiyonel olarak uygulanan rehabilitasyon programına ilave olarak verilecek portable balans sistemi egzersizlerin in hastaların denge problemleri ve Düşme riski üzerine etkilerini karşılaştırmaktır . Bu prospektif çalışmaya 30 idiopatik Parkinson hastası alındı. Hastalar rando mize olarak iki gruba ayrıldı . Birinci gruba (n:15) konvans iyonel egzersiz programı (germe, eklem hareket açıklığı, kuvvetlendirme, mobilite, koordin asyon, relaksasyon ve yürüme egzersizleri) ardı ndan denge egzersizleri verildi. İ kinci gruba (n:15) konvansiyonel egzersizlere ek olarak portable balans sistemi (postüral biyofeedback, tetrax denge cihazı) ile denge egzersizleri verildi. 3 hafta süreyle verilen egzersiz programı , haftada 3 seans ve h er seans yaklaşık 1 saat süre olarak uygulandı. Çalışmaya alınan hastaların tedavi öncesinde (TÖ) demografik özellikleri, hastalık süreleri, düşme hikayeleri, kullandıkları ilaçlar, ek sistemik hasta lıklar kaydedildi. Her iki grup arasında demografik ve hastalığın klinik özellikleri açısından anlamlı fark bulunamadı.Hastalar tedavi sonrası (0.hft), tedavinin 1.haftası, tedavi bitimi (3.hft) ve tedavi bitiminden 4 hft sonra (7 .hft) olmak üzer e toplam 4 kez kontrol edildi . Hastaların hastalık şiddeti“Unified Parkinson‟s Disease Rating Scale”(UPDRS), hastalık evreleri“Hoehn&Yahr skalası”(H&Y skalası) , yaşam kalitesi“Schwab&England Günlük Yaşam Aktiviteleri Testi”(S&E GYA) , postüral instabilite değe rleri“Timed Up&Go testi”(TUG testi) ve“ Düşme riski ”, enduransları“6 dakika yürüme mesafesi”ile değerlendirildi. Grup 1‟de konvansiyonel egzersiz programının etkinliğini karşılaştırmak için 0.hft, 1.hft, 3.hft ve 7.hft parametreleri incelendiğinde“UPDRS - 1”,“UPDRS - 2”,UPDRS - 3“,”UPDRS - total“, ”S&E GYA“, ”TUG testi“, ”6 dk yürüme testi“ gibi değerlerinde TÖ ve tedavi sonrası (TS) açısından istatistiks el olarak anlamlı iyileşme ler saptandı ( p < 0,05 ). Ancak ”Düşme riski“ ve ”H&Y evre“ gibi parametrelerde değişiklik olmadı ( p > 0,05 ) . Grup 2‟deki hastaların değerlerine bakıldığında ise UPDRS - 1”,“UPDRS - 2”,UPDRS - 3“,”UPDRS - total“, ”S&E GYA“, ”TUG testi“, ”6 dk yürüme testi“ gibi değerlerinde TÖ ve TS açısından istatistiksel olarak anlamlı iyileşme ler saptandı ( p < 0,05 ) . G rup 1‟e benzer şekilde grup 2‟de de ”Düşme riski“ v e ”H&Y evre" gibi parametrelerde ise değişiklik görülmedi ( p > 0,05 ) .Yapılan gruplar arası karşılaştırmada ise her iki grup arasında haftalara göre değerlendirilen parametreler açısından bi r farklılık olmadığı görüldü ( p > 0,05 ) .Bu da bize Postüral biyofeedback (portable balans cihazı) ile kombine olarak egzersiz programı alan hastaların yalnız ca egzersiz alan hastalara bir üstünlüğünün olmadığını göstermektedir. Çalışmamızın sonucunda , d enge problemleri olan Parkinson‟lu hastalar ın verilen egzersiz programından fayda gördükleri ve h astaların yürüme hızlarında, postural insitabiliteye ba ğlı denge problemlerinde, günlük yaşam aktiviteleri ilgili parametrelerinde belirgin iyileşme olduğu gözlenmiştir. Postural instabilite ve denge pro blemlerinin, PH belirtileri arasında en fazla özürlülük yaratan ve tedaviye en az c evap veren klinik bulgu olduğu göz önüne alınarak Parkinson‟lu hastaların rehabilitasyonunda denge egzersizleri ihmal edilmemeli, hastaların egzersiz programlar ında yerini mutlaka almalıdır. PH‟de egzersiz , hastaların günlük yaşam aktivitelerini , motor semptomlarını, egzersiz toleranslarını, mental, emosyonel ve sosyal durumlarını iyileştirerek yaşam kalitelerini arttırmaktadır. Bu düşüncenin desteklenmesi için daha fazla sayıda hastanın uzun süreli izlendiği i leri çalışmalara ihtiyaç vardır .Anahtar Kelimeler: Parkinson , Denge Rehabilitasyonu, Portable Balans Sistemi
Özet (Çeviri)
Parkinson disease is a chronic disease with progressive loss of personal function and independence and also quality of life. Respiratory, speech, swallowing, balance and gait problems and neurological symptoms like bradykinesia, rigidity, and tre mor adversely affect the quality of life of Parkinsonian patients. Ideal treatment strategy for Parkinson disease is combining pharmacologic treatment with exercise treatment. Thus, by reduction of clinical disability, a better quality of life may be possible to obtain. Postural instability is the main finding of Parkinson disease that creates a maximum disability and weak responder to the treatment. Due to falling and postural reflex problems; increased fracture risk in Parkinson patients is much more than other medical conditions. The aim of the present study is to compare balance exercises which will be given in addition to conventional rehabilitation programs with portable balance system exercises which will be given in addition to conventional rehabilitation programs according to balance problems and fall risk in Parkinson ian patients. Thirty idiopathic Parkinson patients were enrolled in this study. Patients were randomly divided into two groups. First group (n;15) rec eived conventional exercise programs ( stretching, range of motion, strengthening, mobility, coordination, relaxation and walking exercises) and balance exercises afterwards. Second group (n:15) received conventional exercise in addition with portable balan ce system ( postural biofeedback, tetrax balance device) . Exercise program was given 3 times a week for three weeks and each session was 1 hour long. Demographic findings, disease duration, fall history, drugs used, any other additional systemic diseases of the patients were recorded. There was no statistical difference between groups for demographic findings and clinical features of the disease. Patients were seen four times during the study period which was at the beginning, first, third week o f the treatment and four weeks after the end of treatment. For disease severity“Unified Parkinson ‟s Disease Rating Scale”(UPDRS), for disease stages“Hoehn&Yahr scale”, for quality of life“Schwab&England Daily Life Activity Test”, for postural instabi lity values“Timed Up&Go test”and for Fall risk characteristics“6 minute walk distance ”tests were used to evaluate subjects. There was a statistically significant difference ( p < 0,05 ) between 0 th , 1 st , 3 rd , and 7 th week parameters of group 1 according to“UPDRS - 1”,“UPDRS - 2”,UPDRS - 3“,”UPDRS - total“, ”S&E GYA“, ”TUG test“, ”6 minute walk test“ but there was no statistical difference ( p > 0,05 ) for fall risk and ”H&Y stage“. In group 2, there was a statistically signifi cant difference ( p < 0,05 ) between pretreatment and after treatment values of UPDRS - 1”,“UPDRS - 2”,UPDRS - 3“,”UPDRS - total“, ”S&E GYA“, ”TUG test“, ”6 minute walk test“. Similiar to group 1 there was no statistical ( p > 0,05 ) difference for fall risk and ”H&Y sta ge" in group 2. There was no statistical diference between groups for every parameter for every week in each group ( p > 0,05 ) . This states us that postural biofeedback therapy in combination with exercise program does not superior to only exercise program i n Parkinson ian patients. As a result of this study, Parkinson patients having balance problems were benefitted from both exercise programs and recovery was noted in walking speed and balance problems due to postural instability and daily life activities. As postural instability and balance problems are the main disabilty and weak responder to the treatment in Parkinson disease, balance exercises should not be ignored in exercise programs. Exercise restores Parkinson patients‟ quality of life by improving daily life act ivities, motor symptoms, and mental, emotional and social conditions. Further studies are needed to support this finding.