İşletmelerde kurumsallaşmanın işgören performansı üzerine etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma
The effect of institutionalization on employee performance in businesses
  1. Tez No: 388070
  2. Yazar: HANİFİ KARAÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletmeler, Kurum, Kurumsallaşma, Performans, İşgören Performansı, Businesses, Institution, Institutionalization, Performance, Employee Performance
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kurumsallaşma; organizasyonel yapıların geleneksel yönetim anlayışına göre daha esnek, katılımcı, detaydan ve hiyerarşiden uzak olduğu ve profesyonel yönetim anlayışının etkin şekilde uygulandığı bir yönetim anlayışıdır. Başka bir deyişle, kurumsallaşma firma bünyesinde etkin olarak işleyen bir mekanizmanın geliştirilmesidir. Performans; modern insan kaynakları politikasının en önemli araçlarından biridir. Gerek kamu sektörü gerekse özel sektörde işgörenin değerlendirilmesi, hem işgören açısından hem de örgüt açısından büyük öneme sahip yönetsel bir işlemdir. Bugün kurumsallaşmış hemen her işletmede performans değerlendirme sistemleri kullanılmaktadır. Bu çalışma, tekstil sektöründe faaliyet gösteren iplik işletmelerinde kurumsallaşmanın işgören performansına etkisini incelemektedir.Ayrıca kurumsallaşma unsurları olan formalleşme, profesyonelleşme, kültürel güç, hesap verebilirlik ve tutarlılığın işgören performansı üzerine etkisi ortaya konmuştur. Çalışmamızın, kurumsallaşma ve işgören performansı kuramına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Aynı zamanda, işletme yöneticileri bu çalışma ile faaliyet gösterdikleri sektörel çevreyi daha iyi anlama olanağına sahip olabileceklerdir. Verilerin toplanması ve analiz edilmesi sonucu, kurumsallaşmanın işgören performansı üzerine etkisinin olduğu kabul edilmiştir. Kurumsallaşma unsurlarından formalleşme, kültürel güç, hesap verebilirlik ve tutarlılığın işgören performansı üzerine etkisinin anlamlı olduğu görülmüştür. Profesyonelleşmenin ise işgören performansı üzerine etkisinin olmadığı kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Institutionalization is, participant, far from detail and hierarchy and more Professional approaches is existing according to traditional management. In other words, institutionalization is to set up effective mechanism in the organization structure. Performance is one of the important tools of modern human resource policies. The evaluation of the employees in public and private sector is an important managerial process both for the employee himself and the organization itself. Today performance evaluation systems, which vary according to every organization, are used in every organization that has been instituonalized. This study examines the effect of institutionalization on employee performance in spinning yarn production in the textile sector. Moreover, the formalization, professionalization, cultural power, accountability and consistency which are elements of institutionalization has been brought up for the impact on employee performance. Our study has been believed to contribute to institutionalization and employee performance theory. At the same time, business managers will have the opportunity to better understand the industry environment in which they operate by this study. The collection of data and the result of the analysis; it is acknowledged that institutionalization has an effect on employee performance. The formalization, cultural power, accountability and consistency which are the elements of institutionalization were found to be significant effects on employee performance. However it is accepted that professionalization is no effect on employee performance.