Havayolları iç hat yolcu taşımacılığının serbestleşmesi ve Türk sivil havayollarının makroekonomik yapısı
Privatization of Turkish domestic passenger transportation and the macroeconomic structure of turkish airways
- Tez No: 388128
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILMAZ GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sivil Havacılık, Ulaşım, Economics, Civil Aviation, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Ulaştırma Sektörü, İç hatlar, Makroekonomi, Sivil Havacılık, Transportation Sector, Domestic Flights, Macroeconomics, Civil Aviation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Liberalleşme sürecine giren Türk Sivil Havacılık sektöründe Türk Hava Yollarının modernizasyonu ve hizmet standartlarının geliştirmesinin yanı sıra, özel sektör havayollarının sayılarında, filo kapasitelerinde ve sektörden aldıkları paylarda önemli artışlar olmuş ve 1990'lı yıllardan itibaren Türk Hava Yolları ve özel sektör havayollarının çabaları ile uluslararası pazardaki payımız %50'lerin üzerine çıkmıştır. Hükümetin başlattığı bir politika değişikliğine bağlı olarak, Türk Hava Yolları'nı özelleştirme çabalarına paralel şekilde, Ekim 2003 tarihinde pazar rekabete açılmıştır. Bu politika değişikliğinden önce, özel işletmeler sadece Türk Hava Yolları'nın uçuşunun olmadığı veya yeterli hizmet temin edemediği iç hatlarda hizmet verebilmiştir. Serbestleşme ile iç hatlar ve dış hatlarda yolcu taşıyan özel hava yolu şirketleri tarafından, uçakların sayısı ve oturma kapasitesinde önemli bir iyileştirme gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In relation with the liberalization of the aviation market, not only Turkish Airlines upgraded its service quality to a more modernized level but also private airline companies increased their flight capacities. More over such liberalization allowed the sector to increase its share in the international market to over 50% since 1990. Due to the changing policies of the Turkish government, Turkish Airlines' privatization process begun and in paralel to this process, competition within the market started in October 2003. Before these policy renewals, private airline companies only had the opportunity to travel to domestic destination that Turkish Airlines did not provide any service. After the liberalization process, domestic and international companies were allowed to increase their airplane numbers and their seat capacities.