Ali Bey Seyahatnamesine göre XIX. yüzyılın başlarında Akdeniz ve çevresi
Mediterranean and its vicinity in early XIXth century according to Ali Bey Travelogue
- Tez No: 388138
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Domingo Badia y Leblich, Ali Bey, Seyyah, Seyahatname, Fas, Trablus Kıbrıs, Mısır, Arabistan, Suriye, Türkiye, Domingo Badia y Leblich, Ali Bey, Traveler, Travelogue, Morocco, Tripoli, Cyprus, Egypt, Arabia, Syria, Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Tez çalışmamızın konusu“Ali Bey Seyahatnamesi'ne Göre XIX. Yüzyıl Başlarında Akdeniz ve Çevresi”dir. Bu çalışma Giriş bölümü ve üç ana bölümden meydana gelmektedir. Seyahatnameler, amaçları doğrultusunda bilinmeyen yerleri ve bölgeleri keşfetmek, gittikleri yerlere ait sosyo-kültürel, ekonomik, yönetim şekilleri ve coğrafik bilgiler konusunda seyyahların edindikleri bilgi ve gözlemlere dayalı görüşlerini kayıt altına aldıkları dokümanlardır. Ali Bey'in Seyahatnamesi de bu hedef doğrultusunda hazırlanan bir çalışmadır. Domingo Badia y Leblich (Ali Bey)'in tezimize konu olan seyahatnamesi, 1803–1807 yılları arasında Fas, Mısır, Arabistan, Filistin, Kıbrıs, Suriye ve Türkiye'yi kapsayan bir seyahatnamedir. Bu seyahatname bilimsel ve sosyo-kültürel bir seyahat amacını içinde barındırsa da gerçekte İspanya Krallığı'na yeni kaynaklar yaratmak amacıyla Müslüman ülkelerde gözlem yapma amacını gütmektedir. Domingo Badia y Leblich, XIX. yüzyıl başlarında çıkmış olduğu seyahatte kendisini Ali Bey el-Abbasî takma ismiyle tanıtarak seyahatini gerçekleştirmiştir. Koyu bir Hıristiyan olmasına karşın seyahati esnasında Müslüman kimliğini kullanmıştır. Bu sayede seyahatinde kendisine kolaylık sağlamış ve en önemlisi Mekke'de Haremü'ş-şerif'te Kâbe ziyaretinde bulunmuş, hatta Kâbe'yi yıkama törenine katılmıştır. Ali Bey, seyahatnamesinde ziyaret ettiği şehirlerin coğrafi konumlarını, mimarilerini, insanların sosyo-kültürel durumlarını, ekonomisini, giyim kuşamlarını, yönetim biçimlerini, nüfuslarını, yeme-içme alışkanlıklarını ve adetlerini gözlemlemiştir. Onun bu seyahatnamesi 1816 yılında Londra'da“Travels of Ali Bey in Morocco, Tripoli, Cyprus, Egypt, Arabia, Syria and Turkey Between The Years 1803 and 1807”adıyla yayımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis study is“Medıterranean And Its Vıcınıty in Early XIXth Century According to Ali Bey Travelogue”It's composed of three main chapters including introduction. The travelogues are the documents in which Travellers register their observations and information based on socio-cultural, economical, goverment system and geoprafical information of the locations they visit. Ali Bey's travelogues are the ones prepared acoording to the aims targeted. Domingo Badia y Leblich's travelogue in which we are interested is a travelogue comprising Morocco, Tripoli, Cyprus, Egypt, Arabia, Syria and Turkey between 1803-1807. Although this travelogue includes scientific and socio-cultural aims, in fact, it has got the aim to make observations in Muslim countries to create sources for Spanish Crown. In his travelogue, he began in the early of XIXth century, Ali Bey made his journey identifying himself as Prince of Morocco with pseudonym Ali Bey El-Abbasi. Although he was a pious chiristian, he acted as a muslim during his taravel. Being muslim has facilitated his travel and most importantly, he visited Haram-ul Sherief in Mecca, carried out his pilgrimage and even washed the inside of the Kaaba during Kaaba washing ceremony. In his travelogue, Ali Bey made observations in the cities he went about geographical positions, infrastructure, buildings, architecture, humans' socio-cultural states, economy, clothings, goverments, population, provisions, eating habits and local interests. His travelogue was published in London in 18016 as“Travels of Ali Bey in Morocco, Tripoli, Cyprus, Egypt, Arabia, Syria and Turkey Between The Years 1803 and 1807”