Okul yöneticileri ve öğretmenlere göre sosyal sermayenin okullarda kullanılma düzeyi
According to school administrators and teachers social capitals useing level in schools
- Tez No: 388161
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Sermaye, Öğretmen, Yönetici, Social Capital, Teacher Administrator
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın amacı, sosyal sermayenin ilkokullarda kullanılma düzeyini okul yöneticilerinin ve sınıf öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda incelemektir. Ayrıca sosyal sermaye ile cinsiyet, eğitim düzeyi, statü ve mesleki kıdem değişkenleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu araştırma ilişkisel tarama modelinde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2013-2014 eğitim öğretim yılında Ankara ilinde bulunan Yenimahalle, Akyurt, Haymana ve Kızılcahamam ilçelerindeki ilkokullarda görev yapan 1413 sınıf öğretmeni ve 212 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini Ankara ili sınırları içerisindeki Yenimahalle, Akyurt, Haymana ve Kızılcahamam ilçelerinde bulunan tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilmiş 297 sınıf öğretmeni ve 74 okul yönetici oluşturmaktadır. Araştırmada“Sosyal Sermayenin Unsurlarına Yönelik İfadeler”ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; Okul yöneticilerinin görüşlerine göre sosyal sermayenin ilkokullarda kullanılma düzeyinin yüksek seviyede olduğu, sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre sosyal sermayenin ilkokullarda kullanılma düzeyinin ise orta seviyede olduğu ortaya çıkmıştır. İlkokullarda sosyal sermayenin unsurlar bazında“Cinsiyet”değişkenine göre okul yöneticilerinin görüşleri arasında anlamlı bir farklılığın olduğu ve erkek yöneticilerin sosyal sermayenin ilkokullarda daha yeterli düzeyde olduğunu düşündükleri sonucuna ulaşılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre ise sosyal ağlar unsuru hariç anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmektedir. İlkokullarda sosyal sermayenin unsurlar bazında“Eğitim Düzeyi”değişkenine göre hem okul yöneticileri hem de sınıf öğretmenlerinin görüşleri arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmektedir. İlkokullarda sosyal sermayenin unsurlar bazında“Statü”değişkenine göre okul yöneticilerinin görüşleri arasında sosyal ağlar unsuru hariç anlamlı bir farklılığın olduğu ve okul müdürlerinin müdür yardımcılarına göre güven, norm ve değerler, ilgi, etkileşim ve katılım ile bağlılık ve aidiyet unsurlarının kullanılma düzeyinin daha yüksek seviyede olduğunu düşündükleri görülmektedir. İlkokullarda sosyal sermayenin unsurlar bazında“Mesleki Kıdem”değişkenine göre okul yöneticilerinin görüşleri arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmektedir. Mesleki kıdem değişkeni bakımından, sınıf öğretmenlerinin görüşleri arasında da ilgi, etkileşim ve katılım ile bağlılık ve aidiyet unsuruna göre anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Ancak mesleki kıdem değişkeni bakımından, sınıf öğretmenlerinin görüşleri arasında güven unsuru, norm ve değerler unsuru ve sosyal ağlar unsuruna göre anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the use of social capital in accordance with the opinion of the levels of primary school administrators and classroom teachers. The purpose of this research also is to reveal the relationship between social capital and gender, education level, status, seniority variables. This research was conducted in relational model. The research population in the 2013-2014 academic year form 1413 classroom teachers and 212 school administrators at primary schools of Yenimahalle, Akyurt, Haymana and Kızılcahamam districts of Ankara city. The study sample selected using stratified sampling method constitutes 297 classroom teachers and 74 scholl administrators at primary schools of Yenimahalle, Akyurt, Haymana and Kızılcahamam districts of Ankara city. In the study“Expression For The Elements Of Social Capital”scale was used. According to the results of the study of social capital according to the views of school administrators that a high level of use in the primary school level, while the level of social capital used in accordance with the opinions of elementary scholl teachers appeared to be moderate. According to the gender variables on the basis of elements of social capital in elementary schools have reached conclusion that there is a significant difference between the opinions of school administrators and compared to male managers social capital is less satisfactory. According to the opinion of the teacher is seen that there was no significant difference except for elements of social networks. According to the education level variables on the basis of elements of social capital in elementary schools are observed that there is not a significant difference between the opinions of both school administrators and elementary school teachers. According to the status variables on the basis of elements of social capital in elementary schools are observed that there is a significant difference excluding the element of social networks between the opinions of school administrators and school principals believe that it is at a higher level compared to the level of deputy director of the use of trust, norms and values, interest, interaction and participation and loyalty and belonging elements. According to the seniority variables on the basis of elements of social capital in elementary schools are observed that there is not a significant difference between the opinions of school administrators. There were a significant difference between the opinions of the elementary school teachers according to the elements of interest, interaction and participation and loyalty and belonging in terms of seniority variables. However, There were no significant differences between the opinions of the elementary school teachers according to the elements of trust, norms and values and social networks in terms of seniority variables.