Objektif makyaj modülünün kazandırması gereken yeterliliklere ilişkin öğretmen ve alan uzmanı görüşlerinin belirlenmesi
Determination of the teacher and domain expert opinions about modul of objective make up gain necessary qualifications
- Tez No: 388185
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Cosmetics, Make-up, Objective Makeup
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada, Objektif Makyaj Modülünün Lise Düzeyindeki Öğrencilere Kazandırması Gereken Yeterliliklere İlişkin kuaförlük ve güzellik bilgisi öğretmenleriyle alan uzmanlarının görüşleri saptanmaya çalışılmıştır. Araştırmada, katılımcıların görüşlerini belirlemede tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin analizinde; yüzde, frekans, standart sapma, aritmetik ortalama ve kay kare analiz testleri kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan anket, mesleki ve teknik eğitim programında yer alan objektif makyaj modülünün kazandırması gereken yeterlilikleri belirlemek üzere araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Anket iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde örneklemin kişisel bilgilerini belirlemeye yönelik sorular içermektedir. İkinci bölümünde ise, Objektif Makyaja yönelik yeterlilikler ile ilgili likert ölçekli 43 soruluk anket yer almaktadır. Araştırmada elde edilen sonuçlar şöyledir; Öğretmenler, ankette yer alan bütün görüşlerin objektif makyaj modülünün lise düzeyindeki öğrencilere kazandırması gereken yeterlilikler olması gerektiğini düşünmektedir. Alan uzmanları, ankette yer alan bütün görüşlerin objektif makyaj modülünün lise düzeyindeki öğrencilere kazandırması gereken yeterlilikler olması gerektiğini düşünmektedir. Öğretmen ve alan uzmanlarının görüşleri değerlendirildiğinde ankette yer alan bazı yeterliliklerle ilgili iki grubun görüşleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Bu görüşler şunlardır: 'Objektif makyajda kullanılacak malzemeleri amacı doğrultusunda uygulayabilmeli', 'Seçilen ışığa uygun makyaj yapabilmeli', 'Modanın dönemsel hareketliliğine bağlı olarak moda - makyaj ilişkisini açıklayabilmeli', 'Belli karakterlerin objektif makyaj uygulaması açısından özelliklerini analiz edebilmeli'. Diğer yeterliliklerle ilgili iki grubun görüşleri arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı saptanmıştır. Araştırma sonuçlarının ışığında; ankette yer alan bütün görüşlerin objektif makyaj modülünün lise düzeyindeki öğrencilere kazandırması gereken yeterlilikler olması gerektiği saptanmış ve objektif makyaj modülü için yeni bir içerik önerisi yapılmıştır. Anahtar Kelime: Kozmetik, Makyaj, Objektif Makyaj
Özet (Çeviri)
In this study, the opinions of hairdressing and beauty information theachers and domain experts about module of objective make up to high school level students gain necessary qualifications was investigated. In this research, survey model was used to determine opinions of participants. In the analysis of data, percentage, frequency, standard deviation, arithmetic mean and kay kare analysis tests were utilized. The survey used in the research was prepared by reearcher to determine in vocational and technical education programs module of objective make up gain nacessary qualifications. The survey consists of two chapters. The first chapter includes some questions about the determination of personal informations of the sample group. The second chapter contains 20-question survey likert scaled related qualifications for objective make up. The results obtained in this research; Teachers think that module of objective make-up who high school level students should have all qualifications in the survey. Domain experts think should be high school level students gain necessary qualificiations all opinions module of objective make up in the survey. When the opinions of teachers and domain experts are evulated, it is obvious that there is a significant connection between two groups related some qualifications in the survey. These articles are; 'the ingredients that are used in objective make-up should be applied in accordance with their purpose'; 'the make-up that is suited to chosen light should be applied'; 'relationship betweeen trend and make-up based on periodical mobility of trend should be explained'; 'features of some characters in terms of application of objective make-up should be analysed'. In the other articles, there are no meaningful differences between the opinions of the two groups. According the research results; determined should have module of objective make up gain necessary qualifications high school level students in the survey all opinions and as a result, a new content for objective make-up lesson was prepared.