Cumhuriyet Dönemi ortaöğretim kurumlarında Arapça dersi öğretim programlarında iletişimsel yaklaşım
The communicative approach in the Arabic language teaching curricculum in secondary schools during the Republic Period
- Tez No: 388194
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İBRAHİM ÖZAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Eastern Linguistics and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim Programı, İletişimsel Yaklaşım, Curriculum, Communicative Approach
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmanın amacı, yabancı dil öğretiminde yeni bir yaklaşım olan iletişimsel yaklaşıma göre geliştirilecek olan Arapça Dersi öğretim programlarının, öğrencilerin Arapçayı bir iletişim aracı olarak kullanıp ihtiyaçlarını karşılamalarının, teknolojiyi kullanabilmelerinin,öğrenmeyi öğrenerek sürekli ilerlemelerinin ve daha nitelikli bir Arapça öğretiminin gerçekleşmesindeki öneminin incelenmesidir.Araştırmada, Cumhuriyet Döneminde yayınlanmış Arapça dersi öğretim programları, ana bileşenleri ve iletişimsel yaklaşım yönleriyle incelenmiştir.Araştırma tarama modelinde bir inceleme çalışmasıdır.Alan yazın taraması sonucu elde edilen bilgiler ışığında, ders kitaplarının ve öğretim materyallerin hazırlanmasına kaynaklık edecek olan Arapça dersi öğretim programlarının çağdaş dil öğretim yöntemlerinden iletişimsel yaklaşıma göre hazırlanmasının, ülkemizde köklü bir geleneğe sahip olan Arapça öğretiminde istenen hedeflere ulaşılmasında daha etkin bir rol oynayacağı örülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to analyse the ımportance of Arabic language teaching curriculums which is oing to be improved according to new communicative approaches in foreign language teachin; to meet their own needs and be able to use technology,to contıonusly improve themselves learning how to learn through Arabic lanuage as a communication tool by students and the importance of the realisation of more qualified Arabic language teaching.In the study, Arabic language teaching curriculums published during the Republic period and their main components are analysed in terms of communicative approaches.The research is in the investigational study in screening model.With regard to obtained information as a result of reviewing of the literature, Arabic language teaching curriculums which will be the resource for the preparation of textbooks and teaching materials according to communicative approach of modern lanuage teaching methods will play an effective role in achieving the desired targets in Arabic language teaching.