Bilgisayar destekli öğretimin orta öğretim öğrencilerinin madde döngüleri ve enerji dönüşümleri ünitesindeki başarılarına etkisi
Cts of computer supported education on middle school student's success for biochemical cycle and transformation of energy unit
- Tez No: 388195
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli öğretim, bilgisayar destekli öğretim materyalleri, biyoloji eğitimi, başarı, ekoloji, madde döngüleri ve enerji dönüşümleri
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada, bilgisayar destekli bir öğretim materyalinin öğrencilerin biyoloji dersine karşı başarılarına etkisi incelenmiştir. Araştırmanın deneysel çalışması, 2012-2013 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, Ankara ili Yenimahalle ilçesindeki özel bir Anadolu Lisesinin 10-B sınıfından 16 öğrenciyle ve yine Ankara ilinin Çankaya ilçesindeki özel bir Anadolu Lisesinin 10-B sınıfından 16 öğrenciyle toplamda 32 öğrenciyle yürütülmüştür. Başarı düzeyleri birbirlerine yakın seviyede olan bu öğrenciler deney ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Deney grubuna akıllı tahta programı olan Activinspire programı ile hazırlanan bilgisayar destekli öğretim materyali uygulanırken, kontrol grubuna ise geleneksel anlatım yöntemi ile öğretim yapılmıştır. Araştırmada veriler toplanırken öğrencilerin, akademik başarılarını ölçmek için hazırlanan“Biyoloji Başarı Testi”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler t testi ile analiz edilmiş ve verilerin değerlendirilmesinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Değerlendirme sonucunda, deney grubundaki öğrencilerin kontrol grubundaki öğrencilere göre akademik başarılarında anlamlı bir gelişme olmuştur (p=0,05 göre). Ancak en yüksek bireysel başarı artışını kontrol grubundan bir öğrenci elde ettiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte 200 kişiden oluşan bir öğrenci grubu ile 100 kişiden oluşan bir öğretmen grubuna anket çalışması uygulanıp sonuçları analiz edilmiştir. Bu analiz sonucunda bilgisayar destekli öğretimin bazı sağlık problemleri oluşturduğu görülmüştür. Ayrıca öğretmenlerin bilgisayar destekli öğretim için hizmet içi öğretime ihtiyaç duydukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this search, the effect of a computer support education material on students' attitudes and success in Biology lesson has been conducted. The experimental part of the search performed in spring term of 2012-2013 academic year. The research has been performed with 16 students in 10-B class of a private High School in Ankara Yenimahalle and 16 students in 10-B class of a private High School in Ankara Çankaya with a total of 32 students. The students, who have similar grades, have been divided to draw into two, experimental and control groups. The control group was educated traditionally while computer support ededucational material made by means of Activinspire program was applied to experimental group. In order to gather the data,“Biology Success Test”was use for measuring knowledge of students and“. Data gather from the search was analyzed with ”t test" and evaluated by SPSS program. Survey results have shown that students in experimental group have significant development in the academic success to wards Biology Lesson compared to the students in control group. (according to p=0,05). Also the survey was carried out an 200 students and 100 teachers.As a result of this analysis, some health problems were seen caused by computer supported education.Also it was detected that teachers need in-service education for computer suppoted education. KeyWords : Computer supported education, computer supported education materials, biology education, succes,ecology, material cycle sandenergy transformations.