Tüketici kredilerinde genel işlem koşullarının uygulanması ve genel işlem koşullarına müşterilerce farkındalık düzeyinin belirlenmesi
Application and general operating conditions general trading conditions of consumer loans customers anddetermination of awareness
- Tez No: 388225
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA İSMAİL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Hukuk, İşletme, Banking, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bank, Consumer, Credit, Awareness, General Operating Condition
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Çağımızın sosyal ve ekonomik gelişmeleri sonucunda değişen ve artan ihtiyaçlar bankalara olan talebi artırmaktadır. Artan talep beraberinde rekabeti doğurmuş, buna paralel olarak bankalarda ürün ve hizmet çeşitliliği artmıştır. Tüketici kredileri de günümüzde banka hizmetleri arasında en fazla tercih edilen unsurlar arasında yer almaktadır. Krediyi arz eden taraf (banka) ve talep eden taraf (müşteri) arasında gerçekleşen sözleşmeler genellikle arz sahibinin lehine hükümler içermektedir. Bu olumsuz durumu ortadan kaldırmak ve banka müşterilerinin haklarını korumak amacıyla yeni dönemde sözleşmelerde yer alması kararlaştırılan özel hükümler Türk Borçlar Kanun tasarısının 20-25. Maddelerinde ?Genel İşlem Koşulları? olarak düzenlenmiştir. Bu araştırma ile tüketici kredilerinde genel işlem koşullarının uygulanması ve koşulların banka müşterileri tarafından farkındalığı incelenmiştir. Gerekli literatür taraması yapılarak, Bursa ilinde ikamet eden banka müşterilerine anket yöntemi uygulanmıştır. Araştırma ankete dayanan veriler üzerinden yürütülmüştür. Araştırmadan sonucunda ankete katılanların cinsiyetleri, eğitim durumları, gelir seviyeleri ve yaşları ile genel işlem koşullarının farkındalığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Banka, Tüketici, Kredi, Farkındalık ve Genel ĠĢlem KoĢulları terimleri
Özet (Çeviri)
As a result of the growing needs of the changing social and economic developments of our time, and increases the demand for banks. Gave birth to the competition with the increasing demand, it has increased the variety of products and services in line with the banks. Nowadays, consumer loans of bank service is among the most highly preferred elements. That the credit supply side (banks) and the demand side (customer) that occurs between the supply contracts typically include provisions in favor of the owner. Eliminate this negative situation and in order to protect the rights of bank customers agreed to take place in the new era of contracts Turkish Obligations specific provisions of the bill 20-25. Provisions of the“General Terms and Conditions”are. With this research, the implementation of the conditions of consumer loans and the conditions the general process awareness by customers of the bank were investigated. Necessary to review the literature, the survey method is applied to bank customers who reside in the province of Bursa. The research was carried out on the data based on the survey. As a result of the survey respondents gender, education levels, income levels and ages of the general awareness of the process conditions were found to be a statistically significant difference.