Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Meşkilatında görev yapan Milli Eğitim Uzman Yardımcılarının örgütsel bağlılık düzeylerinin incelenmesi
Researca of the organization of commitment among the Assistant Specialist at Ministry of National Education
  1. Tez No: 388242
  2. Yazar: RAMAZAN ÖZBAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ CEMALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Milli Eğitim Uzman Yardımcısı, Örgütsel Bağlılık, Assistant Specialist at Ministry of National Education Organizational Commitment
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı, Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatında görev yapan Milli eğitim Uzman Yardımcılarının örgütsel bağlılık düzeylerini tespit etmeye yöneliktir. Araştırma tarama modelidir. Milli Eğitim Bakanlığı'nda ilk defa göreve başlayan 114 Milli Eğitim Uzman Yardımcısı bulunmaktadır. Araştırma kapsamında 114 Milli Eğitim Uzman Yardımcısı içerisinden 81 Milli Eğitim Uzman Yardımcısına ulaşılmıştır. Araştırmada, veri toplama aracı olarak Örgütsel Bağlılık ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 20.0 programı kullanılmıştır. Verilerin analizi için araştırmacı, dağılımın parametrik ya da nonparametrik olup olmadığını saptamak amacıyla Kolmogorov – Smirnov testini hesaplamıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, MEB uzman yardımcılarının örgütteki duygusal bağlılıkları, normatif ve devam bağlılığına kıyasla daha yüksek düzeyde gerçekleşmektedir
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the level of organization of commitment among the assistant specialist at Ministry of National Education. The research is a model of survey. There are 114 reculy assigned assistal specialists at Ministry of National Education. In the coverage of research 81 assistant specialists at of 114 has been reached. Organizational commitment Measuarement has been used as a device to collect data. Statistical Package for Social Sciences (20.00) has been employed to analyze data. İn order for analysis of data researcter has calculated the test Kolmogorov-Simirov to find whether the distribution is parametric or non parametric According to the results from research, emotional Commitmect of assistant Specialist at Ministry of National Education has been hight as too normative and processing commitment.