Enerji sürdürülebilirliğinin petrol fiyatları ile hisse senedi piyasaları arasındaki ilişkiye etkisi: WEC enerji sürdürülebilirliği endeksi üstüne bir çalışma
The effect of energy sustainability on the relationship between oil prices and stock markets: Empirical evidence on the WEC energy sustainability index
  1. Tez No: 388309
  2. Yazar: ŞAHNAZ KOÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHA KARAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Petrol Fiyatları, Hisse Senedi Piyasaları, Enerji Sürdürülebilirliği Endeksi, World Energy Council, EĢbütünleĢme, Nedensellik
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 334
Özet
Bu çalışmada, enerji sürdürülebilirliğinin hisse senedi piyasaları ile petrol fiyatları arasındaki ilişkiye nasıl etki ettiği incelenmiştir. Öncelikle, enerji sürdürülebilirliği tanımlanmıştır. Bu amaçla, World Energy Council tarafından hazırlanan, Enerji Sürdürülebilirliği Endeksi kullanılmıştır. Endeks kapsamında değerlendirmeye tabi tutulan ülkeler, enerji sürdürülebilirliği alanındaki performanslarına göre 14 farklı gruba ayrılmışlardır. Bu ülkelerin, 2004-2014 yıllar arasındaki günlük hisse senedi endeksi verilerinin ortalaması alınarak, farklı enerji sürdürülebilirliği performanslarını temsil eden endeksler oluşturulmuştur. Enerji sürdürülebilirliği alanındaki performanslara göre oluşturulmuş 14 adet endeksin petrol fiyatları ile ilişkisi, Johansen Eşbütünleşme analizi ve Granger Nedensellik analizi kullanılarak incelenmiştir. Analiz dönemini kapsayan yıllar içinde, yapısal bir kırılmaya neden olmasından ötürü, 2008 Finansal Krizi için alt bir dönem açılmıştır. 2008-2010 yıllarını kapsayan Kriz Dönemi için, tüm analizler tekrar edilmiştir. Sonuç olarak, enerji sürdürülebilirliğinin, hisse senedi piyasaları ile petrol fiyatları arasındaki ilişkiye etki ettiği bulunmuştur
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the effect of energy sustainability on the relationship between oil prices and stock markets. Firstly, the energy sustainability had to be defined. For that purpose, the definition was based on the Energy Sustainability Index prepared by World Energy Council. The countries analyzed within the index were grouped based on their performances in energy sustainability and at the end 14 groups were formed. The daily stock market index values of these countries between the years 2004-2014 was used to create an index. For each group, the average of the countries' stock market indices was taken to represent the stock market performance of the defined group. The relationship between oil prices and stock market indices representing different performance levels in the energy sustainability were analyzed through Johansen Co-integration Analysis and Granger Causality Analysis. Since the period in question covers the 2008 Financial Crisis which might have created a structural break in the analysis, a sub-period covering the years 2008-2010 was created. All the analyses were carried out for this period as well. It is concluded that energy sustainability have effect on the relationship between stock markets and oil prices. Key Words Oil Prices, Stock Markets, Energy Sustainability Index, World Energy Council, Co-integration, Causalit