Eko oteller den hizmet satın alma niyetinde tüketici etik inançları ile sorumlu turist davranışının etkileri
Effects of consumer ethical beliefs and responsible tourist behavior on eco hotel service purchase intention
- Tez No: 388313
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR BAŞGÖZE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici Etik İnançları, Sorumlu Turist Davranışı, Eko Otel, Consumer Ethical Belief, Responsible Tourist Behaviour, Eco-Hotel
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Son dönemlerde sürdürülebilirlik kavramının önem kazanması ile doğal ve kültürel çevrenin korunması, yerel halkın kalkınmasına önem verilmesi gibi birçok kavram da önem kazanmaktadır. Buna göre turist davranışlarında da farklılaşmalar oluşabilmekte ve sorumlu turist davranışı yaygınlaşabilmektedir. Bu nedenle, sorumlu turist davranışına ilişkin çalışmaların artışı önemli olabilecektir. Dolayısıyla literatürü bu anlamda zenginleştirmek için çalışmanın amacı, tüketicinin etik inançlarının, sorumlu turist davranışı üzerine etkilerinin ve sorumlu turist davranışının, eko otellerden hizmet satın alma niyeti üzerine etkilerinin saptanması olarak belirlenmiştir. Bu amaçlardan hareketle, çalışmanın araştırma sorusu ve hipotezi oluşturulmuş ve bu doğrultuda önerilen model geliştirilmiştir. Hipotezin ve araştırma sorusunun test edilebilmesi için birincil veri toplama yöntemlerinden olan anket yöntemi uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemi 427 kişiden oluşmaktadır. Toplanan veriler aracılığı ile soru kâğıdında yer alan ifadelerin, değişkenleri ölçme gücünün açıklanabilmesi için, verilere Doğrulayıcı Faktör Analizi uygulanmıştır. Modelde yer alan değişkenler arasındaki ilişki ve etkilenme derecelerini belirleyebilmek amacıyla Doğrusal Regresyon Analizi yapılmıştır. Sonuç olarak tüketicinin etik inançlarını oluşturan boyutlardan yalnızca“geri dönüşüm”ve“doğru olanı yapma”boyutlarının sorumlu turist davranışı üzerine anlamlı etkileri olduğu saptanmıştır. Bunun yanı sıra tüketicilerin sorumlu turist davranışı da, eko otellerden hizmet satın alma niyetlerini olumlu ve anlamlı bir şekilde etkileyebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In our contemporary world, the rise of the concept of sustainability has added to the weight of the issues like conservation of natural and cultural environment and protection of local life. Changes take place in tourist behaviour as well, and the responsible tourist behaviour becomes more widespread, which, in turn, creates a need for more research in the area of responsible tourist behaviour. Thus, in an attempt to contribute to the related literature, the purpose of this study is to assess the effects of, on one hand the ethical beliefs of consumers on responsible tourist behaviour, and on the other, effects of responsible tourist behaviour on service purchase intentions regarding eco-hotels. The research query and hypothesis of the study have been designed within the framework of these objectives and the related model has been developed. In order to test the hypothesis and the query question the questionnaire method was used as the main data collection technique. The sample group of the study consists of 427 people. Conformity Factor Analysis has been used to interpret the measuring power of the statements in the answer sheets on variables. Linear Regression Analysis has been used in order to identify the relationship between the variables of the model and the degree of their interaction. The conclusions reflect that, among the dimensions constituting consumer's ethical beliefs, only“recycling”and“doing good”have significant effects on responsible tourist behaviour. Another result is that the consumers' responsible tourist behaviours may have positive and significant effects on their service purchase intentions as regards eco-hotels.