A Bakhtinian analysis of Robinsonades: Literary and cinematic adaptations of Daniel Defoe's Robinson Crusoe
Robinsonadların Bakhtin'in kuramsal çerçevesi içinde incelenmesi: Daniel Defoe'nun Robinson Crusoe romanının edebi ve sinematik uyarlamaları
  1. Tez No: 388326
  2. Yazar: SEDA ÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNAN AKILLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Uyarlama Çalışmaları, Robinsonadlar, Daniel Defoe, Robinson Crusoe, Mikhail Bakhtin, Macera Kronotopu, Çokseslilik, Girl's Own Paper, Adaptation Studies, Robinsonades, Daniel Defoe, Robinson Crusoe, Mikhail Bakhtin, Adventure Chronotope, Polyphony, Girl's Own Paper
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Daniel Defoe'nun 1719 tarihli romanı Robinson Crusoe'nun yayımlanmasının hemen ardından başlayarak, bu ünlü macera hikayesinin“Robinsonadlar”olarak tabir edilen bir çok edebi ve sinematik uyarlamaları yapılagelmiştir. Robinson Crusoe hikayesinin Mikhail Bakhtin'in“macera kronotopu”olarak isimlendirdiği yapının bir fonksiyonu olan esnek yapısı sebebiyle, Defoe'nun romanının farklı tarihsel, kültürel, sosyal ve ideolojik bağlamlarda,“hakim”ve/veya“ortaya çıkmakta olan”“duygu yapıları”nın yansıtılabildiği bir çok medyalararası ve medyaiçi uyarlamaları üretilmiştir. Dolayısıyla, bu çeşitli uyarlamaların bir sonucu olan ve Robisonad olarak tabir edilen eserlerin bütününe bakıldığında, birçok farklı ve karşıt fikirlerin bir arada bulunduğu çoksesli bir yapıyı gözlemlemek mümkündür. Bu tez, öne sürdüğü tartışmayı Robinson Crusoe hikayesinin bir medyaiçi (Elizabeth Whittaker'ın“Robina Crusoe and Her Lonely Island Home”adlı eseri) ve bir medyalararası (1997 yapımı Robinson Crusoe başlıklı film) uyarlaması bağlamında örnekleyerek, Defoe'nun Robinson Crusoe romanının uyarlanabilirliği konusundaki incelemelere katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Since soon after the publication of Daniel Defoe's 1719 novel Robinson Crusoe, there have been many different cinematic and literary adaptations of this famous adventure story, which are collectively known as“Robinsonades.”Due to the plastic nature of the Robinson Crusoe story, which is a function of what Mikhail Bakhtin defines as the“adventure chronotope,”there are many intra-medial and inter-medial adaptations of Defoe's novel in different historical, cultural, social and ideological contexts in which the“dominant”and/or“emergent”“structures of feeling”are represented. Thus, as an outcome of all these various adaptations, it is possible to observe a polyphonic voice in the entirety of the Robinsonades, in which many contradictory ideas and voices are highlighted. This thesis furthers the exploration of the adaptability of Defoe's Robinson Crusoe by illustrating the central argument with reference to an intra-medial (Elizabeth Whittaker's“Robina Crusoe and Her Lonely Island Home”) and one inter-medial adaptation (Robinson Crusoe, 1997) of the Robinson Crusoe story.