Mecmu'a-i Eş'ar adlı bir Mevlevi mecmuasının incelemesi
A review of the magazine of Mevlevi is named Mecmu'a-i Eş'ar
  1. Tez No: 388374
  2. Yazar: AYŞENUR AKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZER ŞENÖDEYİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmû'a, şiir Mecmû'aları, Mevlevilik, Anthology, Anthology of poetry, Mevlevî
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 397
Özet
Edebiyatımızda mecmû'lar birçok konuda derlenmiş şiirlerden oluşmaktadırlar. Bu sebeple derleyicinin zevkine göre derlenmiş birer şiir defteri olmaktan çıkıp birçok konuda yeni bilgiler ortaya koyup, eksiklikleri gideren birer kaynak görevi görmektedirler. Bu çalışmada Ankara Milli Kütüphane Milli Yazmalar Koleksiyonunda 06 Mil Yz A 8071 arşiv numarasıyla kayıtlı olan Mecmû'a-i Eş'ar adlı Mecmû'a tanıtılmış, bütünüyle incelenerek Türkçe bölümlerin transkripsyonlu metni verilmiştir. Eser bir Mevlevi Mecmû'asıdır. Mecmû'a aynı zamanda bir nazire Mecmû'ası ve şarkı mecmuası olma özelliklerini taşımaktadır. Çalışmada Mecmû'ada geçen şairler, Türkçe şiirler, tarihler ve nazireleri gösteren tablolar hazırlanmıştır. 18. yüzyılda yazıldığı düşünülen Mecmû'a bu yüzyılın imla özelliklerine uygun olarak transkribe edilmiş Latin alfabesine aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkish Literature,anthologies consist of poems collected from many different subjects. For that reason, anthologies are not just a collection gathered together according to its collector's poetry taste; they are also an important literary source providing new information about many subjects and improving the incompetencies in these subjects. In this work,“Mecmû'a-i Eş'ar”registered to National Manuscripts collection of Ankara National Library with the 06 mil Yz A record code,is introduced and transcriptioned copy of the Turkish parts are given by being analysed totally. This work of art is not only an“Anthology of Mevlevî”but also an“Antology of Nazire”and an“Anthology of Ballad.”In this work the charts of poets, Turkish poem, dates and nazires in the anthology, it is transcripted to orthograptical features of the recent century, and written in the Latin alphabet.