Mecmû'a-i Eş'âr ve Fevâid [Ankara Milli Kütüphane Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi 06 Hk 427 numaralı yazma eser] (İnceleme-metin)
Mecmû'a-i Eş'âr Ve Fevâid [Manuscript in Ankara National Library Adnan Ötüken Provincial Public Collecction numbered 06 Hk 427] (Reviewed text)
- Tez No: 470518
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN KEMAL TAVUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şiir mecmû'aları, 06 Hk 427 numaralı şiir mecmû'ası, MESTAP, Poem Magazines, Poem Magazine Numbered 06 Hk 427, MESTAP
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
Bir araya getirme, toplama anlamlarına gelen mecmû'a, farklı kişilerce farklı şiir türleri ile karşımıza çıkmaktadır. Bununla beraber terkibler, derkenarlar, faydalı bilgiler vb. yararlandığımız notlar da mevcuttur. Şiir mecmû'aları, geçmişe ayna tutmamıza vesile olan kaynaklardır. Sayısı oldukça fazla olan mecmû'alar, bizlere gösteriyor ki dönemlerinde çok revaçta olmuşlardır. Bu zenginlik nedeniyle adını daha önce duymadığımız şâirler, yayımlanmış dîvânlarda rastlamadığımız şiirler, daha önce tespit edilmemiş nazım tür ve şekilleri şiir mecmû'alarında keşfedilmeye devam etmektedir. Bu çalışmamızda, Ankara Milli Kütüphane, Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi'nde 06 Hk 427 arşiv numarasında kayıtlı olan Mecmû'a-i Eş'âr Ve Fevâid adlı eserimizin“Mecmû'aların Sistematik Tasnîfi Projesi”(MESTAP)'ne göre değerlendirilmesi yapılmıştır. Giriş bölümünde genel olarak mecmû'a kavramından söz edildikten sonra, birinci bölümde çalışma konumuz olan 06 Hk 427 numaralı şiir mecmû'asının değerlendirilmesi yapılarak metnin transkripsiyon sistemi ile günümüz harflerine aktarılmıştır. Mestap Tabloları metinden önce kaydedilmiştir. Metinden sonra ise ilgili ekler, metnin tıpkıbasımı ve kaynakça bölümü yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Maganize (mecmû'a), which means collecting or gathering, can include different persons and different types of poems. In addition to the the magazine, there are other texts used in this study, namely compositions (terkibler), postcripts (derkenarlar) or useful notes. Poem magazines are the sources which help us in understanding the past. The high number of the magazines proves that they are extremely popular in their publishing era. Thanks to this variety, the unknown poets, the poems existing in the unpublished poetries (divanlar), or previously unknown types and shapes of the verses (nazımlar) are found in the poem magazines. This study examines the work titled Mecmû'a-i Eş'âr Ve Fevâid, which was registered to the Ankara National Library Adnan Ötüken Provincial Public Collection with a number of 06 Hk 427, on the basis of the“Project for Systematic Classification of the Magazines”(MESTAP). The introduction part elaborates on the copcept of the magazine. In the first part, the text handled in this study is analysed by transfering it to the currently used Latin alphabet by making an evaluation of the text. MESTAP tables are registered before the text. There are relevant annexes, the original text and references after the text.