Dışa açıklığın ekonomik büyüme üzerine etkisi
Effect of openness on economic growth
- Tez No: 388375
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP KÜÇÜKKALE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Dışa Açıklık, Görünürde İlişkisiz Regresyon, Economic Growth, Openness, Seemingly Unreleated Regressions
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Dış ticaret ile büyüme ilişkisi yıllardan beri incelenen konulardan biridir. 1970'den sonra söz konusu ilişki üzerine yapılan çalışmalar oldukça artmıştır. Genel teori, dış ticaretin büyümenin motoru olduğu üzerine kurulmuştur. Teorik literatürün bu etkiye pozitif bakmasına karşın, ampirik literatürde bazı çalışmalar bu beklentiyi doğrularken bazı çalışmalar ise açıklığın büyüme üzerindeki etkisinin farklı açıklık göstergelerinin seçimine ve veri setine göre değiştiğini bulmuşlardır. Yapılan ampirik çalışmaların bir kısmında büyüme ve dışa açıklık arasındaki ilişki pozitif bulunurken, diğerlerinde negatif ilişki bulunmuş veya ilişkinin olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu çalışmada, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için 1970 – 2011 dönemi dışa açıklığın büyüme üzerindeki etkisi görünürde ilişkisiz regresyon analizi ile test edilmiştir. Yapılan analizde dışa açıklık ile ekonomik büyüme arasında, Gelişmiş Ülkelerde pozitif, Gelişmekte Olan Ülkelerin çoğunda negatif ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The relationship between international trade and growth is one of the issues which have been studied for a long time. The number of the studies about this topic has risen significantly since 1970. The general theory suggests that 'international trade is the engine of growth'. Theoretical literature points to the presence of a positive link between openness and growth. While some empirical studies provide evidence in favor of a positive link, some others find that the correlation between the two is sensitive to the choice of the proxy for openness. Some studies found a positive relationship between openness and economic performance, while others found a negative relationship or simply neutral. In this study the influence of openness on growth is examined by using the seemingly unreleated regression for the developing and developed countries in the periods of 1970-2012. In the conclusion of the analysis it has been reached that there is possitive relationship between growth and openness in the developed countries, negative relationship in many of developing countries.