Lokal olarak allogreftle beraber uygulanan platelet-rich –fibrin (PRF) veya rifamisinin koronal açıklığı olan dental implantların osseointegrasyonu üzerine etkilerinin deneysel olarak incelenmesi
An experimental investigation on the effects of locally applied allografts with platelet-rich fibrin (PRF) or rifamycin for bone regeneration and osseointegration in surgically created bone defects around dental implants
  1. Tez No: 388449
  2. Yazar: İLHAMİ SANCAR ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH İLKER ÖZEÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Allogreft, rifamisin, PRF (Platelet-rich fibrin), Histomorfometri, Dental İmplant, Rezonans Frekans Analizi (RFA), Allograft, Rifamycin, PRF, Histomorphometrical Analysis, Dental Implant, Resonance Frequency Analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Çekim soketlerine anında implant yerleştirilmesi hastaların toplam tedavi sürelerini kısaltmaktadır. Deneysel hayvan modellerinde cerrahi olarak oluşturulan kemik defektleri çekim soketini temsil etmektedir. Bu defektlerin tedavisinde farklı cerrahi teknikler, biyomateryaller ve anabolik ajanların başarısı değerlendirilmiştir. Son yıllarda yapılan temel bilimsel ve deneysel hayvan çalışmaları özellikle bazı anabolik ajanların kemik rejenerasyonuna etkisi üzerine yoğunlaşmıştır. Yapılan çalışmalara göre; PRF (Platelet-rich fibrin) ve rifamisinin kemik iyileşmesi üzerine olumlu etkileri olduğu bilinmekte fakat dental implatın çevresine insan kaynaklı greftle beraber uygulandıklarında osseointegrasyona ve implant çevresinde yeni oluşan kemiğe etkileri konusunda yeterli bilgi mevcut değildir ve herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmanın amacı; dental implant çevresine allogreftlerle beraber uygulanan rifamisin veya PRF'nin osseointegrasyona etkileriyle beraber, kemik implant kontağına ve yeni oluşan kemik miktarına etkilerini histolojik olarak ve dental implantların stabilitesine etkisinin rezonans frekans analizi (RFA) ile değerlendirilmesidir. Deneysel çalışmamızda 24 adet erkek, beyaz Yeni Zelanda tavşanı kullanılmıştır. Deney hayvanları her birinde 8 adet tavşan olacak şekilde 3 gruba ayrıldı; kontrol grubu, birinci ve ikinci deney grubu olarak. Tavşanların tibialarına 9 mm çapında ve 4 mm derinliğinde defekt oluşturuldu. Dental implant materyali olarak SLA yüzeye sahip 3.0 mm çapında ve 10 mm uzunluğunda implantlar seçilerek, oluşturulan defektin tam ortasına yerleştirildi. Kontrol grubu: Dental implantların koronal açıklığına greft uygulandı (n=8), grup 1: Dental implantın koronal açıklığına greft ve rifamisin uygulandı (n=8), grup 2: Dental implantın koronal açıklığına greft ve PRF uygulandı (n=8). Tüm hayvanlar 28. günde sakrifiye edildi. İmplantlar çevrelerindeki defektlerle birlikte blok şekilde çıkarıldı. Deney hayvanlarının rezonans frekans analizi (RFA) ISQ değerleri 0. ve 28. gün OstellMentor cihazıyla ölçüldü. Histomorfometrik analiz için undekalsifiye kesitler hazırlandı ve veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Sonuç olarak yapılan histolojik değerlendirmede rifamisin ve PRF' nin kemik iyileşmesi üzerine olumlu etkileri olduğu ve dental implant çevresine greftle beraber uygulanmaları halinde kemik iyileşmesini ve implantın stabilitesini arttırdığı görüldü. RFA bulguları da histolojik değerlendirmeyi destekler nitelikte bulundu. Ayrıca PRF' nin kemik iyileşmesi üzerine olan olumlu etkisi rifamisinden anlamlı derecede fazla bulundu.
Özet (Çeviri)
Immediate placement of dental implants in to fresh extraction sockets decreases the total treatment time for patients. Surgically created bone defects around dental implants stimulate fresh extraction sockets in experimental animal models. The success of various surgical technics, biomaterials and anabolic agents has been evaluated in treatment of such defects. In recent years, basic science and experimental animal studies have exclusively focused on the bone regeneration effect of some anabolic agents. The bone regeneration effect of Platelet-rich fibrin and rifamycin with bone grafts in surgically created bone defects around dental implants has not been evaluated yet. The aim of this experimental study is to evaluate the effect of Platelet-rich fibrin (PRF) and rifamycin on new bone formation, bone implant contact and residual grafts by applying allografts combined with PRF and rifamycin on the bone defect around the implant and performing histomorfometric analysis, also investigate of the implant stability by resonance frequency analysis. Total of 24 New Zeland white male rabbits were used. Works were consisted of three groups: control group, first and second groups.Totally 9 mm defect were created rabbits tibia bone around the implants.The size of the defects was 9 mm in diameter and 4 mm in depth. Twenty four SLA surface dental implants (3.0 mm width, 10 mm lenght) were placed at the center of the surgically created uniform defects. Control group: Only allograft; coronally definition implants (n=8), group 1: Allografts with rifamycin; coronally definition implants(n=8), group 2: Allografts with PRF; coronally definition implants (n=8). On the 28st day animals were sacrificed for histological evaluation. Resonance frequency measurements (RFA) were made by Osstell ISQ intraoperatively and on the post-operative 28th day. The implants with surrounding bone defects were removed en bloc. Afterwards, undecalcified sections were prepared for histomorphometric analysis. The data were analyzed statistically. As a result; rifamycin and PRF could use allografts on the defect around the implant, because they have positive effects on the bone healing and implant stability. RFA support the histological evaluation. Also positive effects of PRF on new bone formation and implant stability were found significantly higher than rifamycin.